”Det liknar 40-talets system”

Av: Caroline Olsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Läsarna ger ros och ris till

Två av tre läsare gillar förslaget om betyg på en sexgradig skala från grundskolans årskurs 6.

Andra är riktigt förtvivlade och menar att stressen i skolan redan är för svår.

Utbildningsminister Jan Björklund gick från gymnasiet till utbildning vid Älvsborgs regemente och slutade som major. Innan dess hade han presterat 3,6 i betygsgenomsnitt i gymnasiet och 4,2 i högstadiet.

Högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg hade själv A i svenska, kristendom och samhällskunskap när han tog studenten.

Och om Björklund får som han vill så är bokstäverna snart tillbaka i betygen.

Nu är de sex första bokstäverna A-F aktuella redan från det år eleverna är tolv år.

Bra tycker många läsare som röstat och tyckt till i Forum.

Men meningarna går vitt isär – från att betyg borde införas redan i årskurs 1 till att betyg borde bannlysas helt.

Signaturen Alfa vill dessutom att betygen ska kopplas till kontant ersättning. A borde vara värt 1000 kronor, ett B 500 kronor och så vidare. ”Då ökar motivationen och lusten för lärande”, skriver Alfa.

”För mig känns det här som ett bra steg och jag vet att stor del av eleverna håller med. Jag känner det som att G-VG-MVG-skalan inte är tillräcklig” skriver Piiaaww, som går tvåan i gymnasiet och tycker att betyg från 6:an vore bra.

”Är det verkligen klokt att låta 40-talisterna som har en sjukskrivning på 60 procent att styra vårat land” undrar en annan läsare med signaturen Moby.

”Jag har pluggat som ett djur sedan 8:an. Till vilket pris? Jo jag fick panikångest i ettan på grund av stress. Jag kan vara ett undantag men tyvärr ser hälsan bland ungdomar för j-lig ut” fortsätter Moby, som är säker på att betyg bara ökar stressen.

Niikkee tycker raka motsatsen och vill dessutom införa betyg i uppförande och ordning redan från årskurs 1.

”Naturligtvis ska det vara betyg i skolan. Det är bara politiskt dravel att hålla på och ändra fram och tillbaka. Ingen mår dåligt av att veta hur man ligger till om man en gång för alla lär sig hur man skall tala med och framföra deras prestationer. Betygsystem är å andra sidan inget värt utan en riktig dialog mellan lärare och elever” skriver Niikkee.

Spiffe tycker att det nya förslaget är ” Misstänkt likt det gamla systemet med 1 - 5... som skrotades för bokstäverna G MVG och VG..... så blev det tillägg för IG och nu ska det vara A - F.... Tycker nog siffersystemet väl kan duga att införas igen... och vart tog "frånvarotimmar utan giltigt skäl" vägen?”

Publicerad: