Nyheter

Så går kriget till

Av: 

Johan Arkert

NYHETER

Militätstrateg förklarar hur striderna i Gaza stad ser ut

Israeliska soldater förbereder strider vid gränsen till norra Gaza.
Israeliska soldater förbereder strider vid gränsen till norra Gaza.

På ena sidan en toppmodern västerländsk militär.

På den andra – en beväpnad palestinsk islamistisk rörelse som är snudd på omöjlig att urskilja från de civila.

– Det är inte i den militära utrustningen Hamas styrka ligger, säger Stefan Ring, militärstrateg vid Försvarshögskolan.

Det råder ingen tvekan om vilka som har det materiella övertaget i kriget i Gaza.

– Israel har tillgång till mörkerseende, stridsvagnar, flyganfall, attackhelikoptrar, obemannade spaningsflygplan och allt annat som en toppmodern västerländsk militär har, säger Stefan Ring.

På andra sidan finns Hamas beväpnade med i stort sett bara Kalashnikovgevär eller gamla raketgevär.

Krigar mot ett folk inte en militär

– Det är inte i den militära utrustningen Hamas styrka ligger. Deras styrka ligger i att de är en del av det palestinska folket. Den situation Israel hamnar i är att de tvingas föra ett krig mot ett folk och inte en militärmakt, säger Stefan Ring.

Hamas möjligheter att skada israeliska styrkor är att slå till i oväntade situationer, på gator, i gränder och när man befinner sig i skydd av civilbefolkningen förklarar Stefan Ring.

"Följer inte krigets lagar"

– Israel kommer att få svårt att bekämpa Hamas om man ska följa krigets lagar och bara bekämpa kombattanterna. Hamas följer inte krigets lagar på det sättet. Man bär inte sina vapen tydligt eller tillsammans med symboler som visar att man tillhör den stridande organisationen. Tvärtom försöker man hela tiden dölja att man är kombattant, säger han.

Israels taktik går under de omständigheterna ut på att undvika öppna strider på gator och i gränder. Något som annars skulle leda till att israeliska soldater hamnar i underläge.

Spränger sig genom väggarna

– Istället går man in genom hus och spränger sig genom väggarna. På så sätt undviker de gatorna. Man har visat tidigare att den här typen av strider minskar de egna förlusterna och dessutom blir det till ett överraskningsmoment för Hamas som får svårt att förutse var Israels soldater ska dyka upp.

Hamas metod för att möta Israels framfart genom sprängda väggar är minor, förklarar Stefan Ring.

– De kan sätta upp försåtsmineringar i byggnaderna som fungerar ungefär som bilbomber. Men det är svårt att veta vilka hus som soldaterna ska gå in i.

I de situationer där det blir öppna strider har sedan Israel ett kraftigt övertag.

Hamnar i ett underläge

– Hamas har endast enklare pansarbrytande vapen som är rysktillverkade och är i princip lika gamla som kalashnikovs som de använder. När de kommer i en eldstrid är de i ett underläge mot de israeliska förbanden som kan se i mörker, har större eldkraft och en bättre omvärldsuppfattning.

Stefan Ring tror att israelerna själva förvånats över hur pass långt man kommit in i Gaza utan större egna förluster.

– Det kanske tyder på att Hamas inte är så starka och hade ett sådant stöd som man trott. Men det är för tidigt att säga.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert: