Nyheter

TCO-basen sågar vinstförbud

Av: 

Elisabeth Marmorstein

NYHETER

”Mina medlemmar vill inte ha ett vinstförbud”

TCO:s ordförande Eva Nordmark.
TCO:s ordförande Eva Nordmark.

Hennes medlemmar avgör vem som blir statsminister.

Nu talar TCO:s ordförande Eva Nordmark för första gången ut om vinster i välfärden.

– Mina medlemmar vill inte ha ett vinstförbud, säger hon.

Frågan om ett förbud mot vinster i välfärden fortsätter att dominera debatten. Stefan Löfven (S) har ännu inte satt ner foten utan hänvisar till den interna referensgrupp som senare i höst ska presentera vad partiet tycker. Klart är att hans företrädare Håkan Juholt öppnade upp för en infekterad strid mellan den gamla höger- och vänsterfalangen i S när han i vintras slog fast att partiet inte tillräckligt tydligt tagit ställning mot vinster.

TCO:s ordförande Eva Nordmark, med ett förflutet som riksdagsledamot för S, beklagar debatten.

– Jag är bekymrad över plakatpolitiken i den här frågan. Det skymmer den viktiga frågan om kvaliteten och välfärdens utveckling.

”Obegripligt”

Enligt Eva Nordmark är det varken önskvärt eller rimligt med ett förbud mot vinster.

– När vi nu har öppnat upp för vinstdrivande företag som levererar välfärdstjänster är det obegripligt för mig hur man kan säga att de inte ska få gå med vinst, säger hon.

600 000 av TCO:s medlemmar jobbar inom välfärden. Det är sjuksköterskor, socialsekreterare och lärare - just de grupper som både Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt vill vinna.

Det är Eva Nordmark högst medveten om.

– Hur medlemmarna i TCO röstar avgör valet i Sverige. Våra medlemsgrupper är lättrörliga och mycket politiskt medvetna. Många berörs av den här diskussionen, både de som är anställda och de som har barn i skolan eller föräldrar på ett privat ålderdomshem. 

Vad tycker de?

– Jag har svårt att tro att medlemmarna i TCO skulle tycka att det var en attraktiv politik att förbjuda vinster i välfärden. De vill kunna påverka och välja för att få den bästa vården och skolan.

Hon betonar att TCO ännu inte har frågat medlemmarna vad de tycker.

– Samtidigt sticker det i ögonen när ett företag tar ut stora vinster om kvaliteten är dålig och personalen inte har förutsättningar att göra ett bra jobb. Men om kvaliteten är bra och personalen mår bra så är vinstfrågan inte viktig.

Ska man få ta ut hur mycket vinst som helst då?

- Teoretiskt sett ja. Men det handlar mycket om att utveckla beställarkompetensen och upphandlingen från kommuner och landsting.

Vad händer om det blir ett vinstförbud?

– Jag kan känna en oro för att valfriheten bli sämre.

”Blocköverskridande överenskommelse”

TCO jobbar just nu med att hitta sätt som kan säkerställa både kvalitet och trygga arbetsvillkor för medlemmarna. Enligt Eva Nordmark vill hennes medlemmar ha både offentliga och privata arbetsgivare.

– Det är positivt att det finns olika arbetsgivare att välja på och olika sätt att utveckla kvaliteten. Många som jobbar inom privat verksamhet upplever att det är kortare beslutsvägar och lättare att påverka.

Vad tycker du om Stefan Löfvens agerande hittills?

– Han är inne i en fas där de prövar frågan men den här väntan på socialdemokratin gör dessvärre att frågorna om vinsten hålls levande.

Eva Nordmark efterlyser nu en blocköverskridande överenskommelse om hur kvaliteten ska säkras. Även branschen ska vara med i processen.

– Vi behöver tydliga besked och är inte betjänta av att ha skiftande förutsättningar beroende på färgen på regeringen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert: