Nyheter

Lavinoffer var erfaren skidinstruktör

Av: 

John Granlund

NYHETER

Skistar ändrade varningen efter lavinen

Den 32-årige mannen var en mycket erfaren skidinstruktör.

I går begravdes han under 2,5 meter snö när en lavin gick i den populära skidorten Åre.

Fem timmar senare avled han.

Den kraftiga lavinen gick vid 13-tiden i går.

Lavinen beskrivs som gigantisk och ska enligt polisen ha varit 400 meter bred och 250 meter lång.

– Det hördes ett dovt muller. Man märkte att det var farligt, den var väldigt stor, bred och lång, säger sportlovsfiraren Dan Hedin, 46, som blev vittne till lavinen.

Begravdes i snön

I det populära offpistområdet Västerskutan, där lavinen gick, fanns enligt polisen bara tre personer: 32-åringen och hans två vänner, två män i 30-årsåldern.

När lavinen gick lyckades två av männen ta sig bort från snömassorna på egen hand.

Men 32-åringen begravdes under snön.

Ett omfattande räddningsarbete drogs i gång. En ambulanshelikopter, en polishelikopter och ett flertal skotrar skickades till platsen. Frivilliga kallades in för att leta igenom snömassorna och lavinhundar användes för att leta efter den saknade mannen.

Tio meter djupt

Till slut hittades han - under 2,5 meter snö.

Han hittades med hjälp av en lavinsond - en lång pinne som räddningsmanskapet sticker ner i snön för att kunna påträffa försvunna personer.

Anton Hjalmarsson, 27, från Göteborg, var en av de frivilliga som hjälpte till i letandet.

– Han hittades på ett ganska bra ställe. På andra platser i dalen där lavinen gått kunde det ha varit upp till tio meter djupt på sina ställen. Då hade vi inte kunna träffa på honom med sonderna, säger han.

Var vid liv

När mannen hittades var han enligt polisen vid liv.

Men dryga tre timmar under snön hade enligt polisen gjort honom svårt nedkyld.

Han fördes med ambulanshelikopter till Östersunds sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Vid 18-tiden avled han, enligt polisen.

Enligt företaget Skistar som driver skidanläggningen i Åre rådde i går lavinvarning två på den femgradiga skalan, vilket innebär att mänskligt utlösta laviner är möjliga. När lavinen gick höjde Skistar till lavinvarning tre, vilket innebär att lavinrisken är betydande.

Skistar ändrade varningen

– Vi gick in på en tvåa i dag som sedan stod kvar. Men just i det här området gör vi över huvud taget ingen bedömning, säger Niclas Sjögren Berg, destinationschef på Skistar.

Enligt uppgifter till Aftonbladet var 32-åringen, som är hemmahörande i Mellansverige, en mycket omtyckt skidinstruktör.

– Han var en oerhört omtyckt skidlärare och en väldigt erfaren skidåkare. Det var bara otur att just han skulle råka ut för det här, säger en vän till den avlidne mannen.

En annan vän säger att 32-åringens död kom som en chock.

– Han var en sjukt bra skidåkare som jag såg upp till enormt mycket. Men det här kan tyvärr hända också den bästa, säger han.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert: