Turkiet tvingade ner syriskt plan i Ankara

avJohn Granlund, Ida Gustafsson

NYHETER

Turkiska stridsflygplan tvingade i går kväll ner ett syriskt passagerarplan.

Planet misstänktes frakta vapen på väg till Ryssland.

Efter att den misstänkta lasten beslagtagits fick planet lyfta igen.

Utrikesministern Ahmet Davutoglu bekräftade under onsdagskvällen att det fanns misstanke om att planet fraktade vapen.

– Det är olaglig last på planet som borde ha rapporterats i linje med civila luftfartsregler. Det finns föremål ombord som kan anses som stötande, sade han enligt nyhetsbyrån Anatolia. 

Beslagtog ”missildelar”

Nyhetsbyrån AP uppger att flera turkiska F16-jetplan skickades upp när det syriska planet kom in i turkiskt luftrum.

På onsdagskvällen undersökte de turkiska myndigheterna planet som stod parkerat på Esenboga-flygplatsen i Ankara. Enligt tv-kanalen NTV har turkiska tjänstemän beslagtagit misstänkt gods som hittats i planet. Kanalen uppger att det beslagtagna materialet består av ”missildelar”.

Efter midnatt tillät Turkiet planet att fortsätta färden till Damaskus. Ryska ambassaden i Ankara har begärt att turkiska myndigheter ”klargör” varför åtgärderna vidtogs, skriver TT.

På väg från Ryssland

Enligt andra uppgifter består lasten av militär kommunikationsutrustning, uppger BBC.

– Det finns illegal last ombord på planet som skulle ha redovisats, säger Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu enligt AP.

Enligt tv-kanalen TRT handlar det om ett syriskt passagerarplan, en Airbus A320, som var väg från Moskva till Damaskus. Ombord ska det ha funnits 35 passagerare.

”Planet tvingades ner”

Den turkiska utrikesministern Ahmet Davutoglu säger till TRT att planet tvingades ner efter att Turkiet fått underrättelseuppgifter om att planet bar på ”utrustning som strider mot reglerna för civil luftfart”. Davutoglu säger vidare att Turkiet enligt internationell rätt har tillåtelse att undersöka om civila plan bär på militärt material, enligt Reuters.

Syrien har ännu inte kommenterat händelsen.

”Svarar med kraft”

Bara timmar innan det syriska passagerarplanet tvingades ner av stridsflyg höjde Turkiet tonläget mot Syrien. Mot bakgrund av den senaste veckans upprepade granatattacker mot Turkiets gränstrakter gick generalen Necdet Özel till angrepp:

– Om det fortsätter kommer vi att svara med större kraft, sa han enligt turkiska nyhetsbyrån Anadolu.