Upprepat våld - och en nota på 400 000 kronor i månaden

I mars i år var Christoffer Carlsmose, 31, på badhuset Aq-va-kul i Malmö med sin son.
– Jag stod i poolen med min tvåårige son. Min pojke stod och lekte med vattenkanonerna och jag stod framför honom. Helt plötsligt small det bara till i bakhuvudet. Tre hårda slag, berättar han.
I mars i år var Christoffer Carlsmose, 31, på badhuset Aq-va-kul i Malmö med sin son. – Jag stod i poolen med min tvåårige son. Min pojke stod och lekte med vattenkanonerna och jag stod framför honom. Helt plötsligt small det bara till i bakhuvudet. Tre hårda slag, berättar han.

En 25-åring har slagit personer i Malmö vid flera tillfällen – men trots kraftigt våld har han, på grund av sin autism, aldrig dömts till fängelse eller vård.

Attackerna har inträffat trots att mannen har assistans dygnet runt som kostar staten 400 000 kronor per månad.

– Jag har jävligt svårt att acceptera detta, säger Christoffer Carlsmose, 31, som blev illa slagen av mannen i våras.

Redan 2004 misshandlade 25-åringen en 70-åring, två år senare sparkade han ner en femårig flicka och 2008 anföll han en 60-årig kvinna som gick med kryckor, rapporterar Sydsvenskan. Det är bara tre av ett tiotal oprovocerade våldsattacker som mannen gjort sig skyldig till. Men på grund av att han lider av grav autism har han aldrig dömts för något av våldsbrotten eftersom han saknar uppsåt.

"Tre hårda slag"

I mars i år var Christoffer Carlsmose, 31, på badhuset Aq-va-kul i Malmö med sin son.

– Jag stod i poolen med min tvåårige son. Min pojke stod och lekte med vattenkanonerna och jag stod framför honom. Helt plötsligt small det bara till i bakhuvudet. Tre hårda slag, berättar han.

Christoffer hade fullt fokus på sin son och ville få bort honom därifrån så fort som möjligt.

– Inte förrän vi hade kommit upp ur bassängen kom hans vårdare och hoppade ner i poolen - de var inte alls närvarande när det hände.

Ingen ersättning

Den aktuella dagen var Christoffer själv hemma med sin son och kunde därför inte uppsöka akuten. Dagen efter gick han till sjukhus där en läkare kunde konstatera att han fått en kraftig hjärnskakning.

– Jag var ju i chock precis efteråt också men ville ju skydda min pojke, säger han.

Men det som skulle följa händelsen var betydligt värre än själva misshandeln. Det blev en följetong, berättar Christoffer.

– Förundersökningen blev nedlagd och eftersom det aldrig blev någon dom får jag ingen ersättning, vare sig från brottsoffermyndigheten eller försäkringsbolaget.

Han fick rådet att vända sig till den 25-årige gärningsmannen och hans försäkringsbolag.

– Fast det är ju prekärt att som offer själv kontakta gärningsmannen. Polisen rådde mig att anmäla till Socialstyrelsen.

400 000 kronor i månaden

Socialstyrelsen har efter anmälan fattat ett beslut, riktat till det företag som ansvarar för 25-åringens assistans.

Bolaget måste säkerställa att assistenterna som bevakar mannen dygnet runt har rätt kompetens, att arbetet utförs på rätt sätt och att man dokumenterar det som görs. Bolaget måste sedan redovisa vidtagna åtgärder till Socialstyrelsen, annars riskerar man ett vite.

Åtta personer, bland annat 25-åringens pappa, tjänstgör i dag som personliga assistenter hos 25-åringen. Assistansersättningen kostar Försäkringskassan ungefär 400 000 kronor i månaden, uppger Sydsvenskan.

Christoffer Carlsmose hoppas att det blir ordning på bevakningen av 25-åringen så att ingen annan behöver drabbas.

– Jag kan inte så mycket om diagnosen men jag har läst att autister behöver ha det lugnt omkring sig med tydliga regler och planer. Då är ju en simhall helt fel ställe att vara på.

Aftonbladet har sökt 25-åringen och hans far.

Publisert: