Jimmie Åkesson gallrar i de egna leden

I ett brev som Sveridedemokraternas ledare Jimmie Åkesson skickat till partiets kommunpolitiker skriver han att vill ”städa upp” i partiet.

– Från och med nu råder nolltolerans, skriver han.

Han skriver att han vill lyfta ”de undantagsfall som avviker” från partiets företrädare. Aftonbladet har tidigare rapporterat som olika SD-politiker som föreslår kastrering som straff, som resonerar som Breivik eller som gått på fest med nazistkopplingar. 

Partiledaren menar att det finns kommunpolitiker runt om i landet som ”genom sitt agerande skadar partiets anseende”.

– I vårt parti finns inget utrymme för extremister, rasister, rättshaverister eller andra

med ett personligt behov av politiska eller privata utsvävningar, skriver han.

Partiet kommer hädanefter att ge arbetet med att rensa i de egna leden ”högsta prioritet”.

”Opassande jargong”

Jimmie Åkesson skriver att det ofta uppstår enskilda exempel med förtroendevalda som han menar uppträder på ett sätt som skadar partiet.

– Det är våra förtroendevalda som har fått det här, men också människor som av olika skäl inte kan veta att de använder ett språk och en jargong som inte passar sig. Som exemplet att någon sagt att det borde vara "skottpengar" på statsministern, säger Linus Bylund, Jimmie Åkessons pressekreterare.

Kan uteslutas

I brevet uppmanas de som brevet är riktat till att lämna partiet frivilligt. De som väljer att vara kvar kommer på sikt att uteslutas.

– Den som känner sig träffad eller har problem med dessa skarpa formuleringar bör genast lämna Sverigedemokraterna frivilligt. Det skulle bespara oss en hel del arbete, skriver Jimmie Åkesson.

Publisert: