Nyheter

Vinterkräksjukan exploderar i väst

Av: 

TT

Martin Schori

Sara Lodin

NYHETER

Vinterkräksjukan ger sig inte i första taget.

De senaste dagarna har den exploderat på sjukhusen i Trollhättan och Uddevalla, skriver Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

– Det räcker med att en person är sjuk för att få igång smittspridningen, säger Elisabeth Hallin, vid Smittskyddsinstitutet.

Tipsa | Aftonbladet

Smitta finns enligt pressmeddelandet bekräftad eller misstänkt på sju vårdavdelningar. Eftersom vinterkräksjukan ökat våldsamt verkar det vara en väldigt smittsam variant som härjar.

– Det aggressiva utbrottet tyder på det. Det började litegrann i fredags, sedan eskalerade det under helgen. Tidigare har det varit sporadiska fall, säger Bodil Järnerot, informatör vid NU-sjukvården i Västra Götaland.

För att undvika vidare smittspridning uppmanas folk att inte söka sig till akuten, samtidigt som anhöriga till inlagda patienter uppmanas att inte besöka patienterna på sjukhuset. Dessutom råder intagningsstopp på två medicinavdelningar.

”Vädjan till allmänheten”

– Det är en vädjan till allmänheten för att vi ska kunna stävja det här. Vi kan inte ta in fler på avdelningarna som har intagningsstopp och det blir trångt på andra avdelningar eftersom vi får omdisponera patienterna. Därför är det angeläget att vi får bort smittan, säger Bodil Järnerot.

Enligt Elisabeth Hallin, mikrobiolog på Smittskyddsinstitutet, har årets säsong av vinterkräksjukan varat längre än vanligt.

– Den här säsongen har varit speciell, det var från början svårt att säga om det skulle bli mycket eller inte. Den brukar klinga av framåt april, förutom några enstaka fall. Men vi har haft höga siffror längre än vad vi normalt brukar se. Det kan bero på att det har varit en kall vårvinter, men det kan också bero på att virus är föränderliga, det finns varianter som sprids och kan trivas i andra miljöer.

Minskar i övriga landet

Även om man i Västra Götaland upplever en explosion av den smittsamma sjukdomen har antalet fall av smitta gått ner över landet, enligt Smittskyddsinsitutets senaste siffror.

– Våra senaste siffror är från vecka 17, där man ser en drastisk minskning totalt sett. Siffrorna föll i de allra flesta län. I Västra Götaland ökade fallen vecka 15-16, då det uppgick till 100 inrapporterade fall. Jag kan däremot inte se hur det sett ut de senaste dagarna, säger Elisabeth Hallin.

Eftersom vinterkräksjukan är ett virus som sprids oerhört lätt mellan människor framhåller Elisabeth Hallin det viktiga i att sköta sin handhygien.

– Det är det absolut viktigaste. Man måste tvätta med tvål och vatten och gnugga ordentligt för att få bort viruset. Handsprit är bra gällande många virus, men i det här fallet hjälper det inte så mycket. Man måste också tänka på att vara hemma tillräckligt länge, att inte gå till arbetet innan man är frisk. Man kan fortfarande utsöndra virus flera dagar efter att man har tillfrisknat, säger hon.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter