S-kongressen 2013

Nya kompromissen: Lite mer jämställdhet

Av: 

Lena Mellin

Josefin Westin

Anette Holmqvist

Stefan Löfven och Carin Jämtin.
Stefan Löfven och Carin Jämtin.

NYHETER

GÖTEBORG. Kritikerna vann en halv seger mot partiledningen i striden om föräldraförsäkringen på S-kongressen.

Ett avgörande steg mot en mer jämställd försäkring ska tas under nästa mandatperiod om S vinner valet.

Detta avgörande steg kan vara att knyta ytterligare en månad inom föräldraförsäkringen till respektive förälder, det vill säga att mamman får ännu än öronmärkt månad och pappan likaså. Resten av månaderna får föräldrarna disponera hur de vill.

Föräldrapenningen betalas ut under maximalt 16 månader. I dag är två månader knutna till mamman och två till pappan. Förra året var den maximala ersättningen 935 kr per dag.

Framför allt det socialdemokratiska kvinnoförbundet, påhejade av LO, SSU och det socialdemokratiska studentförbundet, har krävt att föräldraförsäkringen delas i tre delar, en för mamman, en för pappan och en del att användas efter egna önskemål. De har också krävt en tidplan för reformen.

Tredje månad

Enligt kompromissen mellan kritikerna och partiledningen med Stefan Löfven i spetsen, är målet ett helt jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Ett steg på vägen är att den delas i tre delar.

Under nästa mandatperiod, förutsatt att Socialdemokraterna vinner valet, ska avgörande steg mot en tredelning tas. Det kan göras genom att knyta en tredje månad till mamman och pappan.

Jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) har varit inne på samma spår. Alliansen har velat stimulera ett mer jämställt uttag än i dag, då mammorna tar ut nära 80 procent av dagarna i föräldraförsäkringen, med en jämställdhetsbonus. Den har haft begränsade effekter.

Undvek svidande nederlag

Inför kongressen fanns tre stora stridsfrågor; vinster i välfärden, 90-dagarsgarantin för unga arbetslösa och föräldraförsäkringen.

I förslag efter förslag har partistyrelsen sett till att undvika svidande nederlag genom att gå med på kompromisser. Stefan Löfven inledde kongressen att partiet har bestämt att ställa upp bakom SSU:s förslag om 90-dagarsgarantin och i går komma fram till ett kompromissförslag med starkare skrivningar om den kontroversiella frågan om vinst i välfärden.

Kommuner ska få kräva

Också när det gäller vinster i välfärden kompromissade partiledningen med kongressen. Bland annat vill partiet ha ett etableringsförbud för nya friskolor, om inte kommunen ger sitt godkännande. Vinster i vårdföretag ska kraftigt begränsas genom höjda kvalitetskrav och kommuner ska, i socialdemokratins Sverige, kunna kräva att privata vårdföretag som drivs med skattemedel ska vara ”non profit”-företag (utan vinstmål).

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

S-kongressen 2013

ÄMNEN I ARTIKELN

S-kongressen 2013

Socialdemokraterna