Nyheter

SMHI varnar: mycket snö i Mellansverige

avLisa Röstlund

SMHI går ut med klass 1-varning för Mellansverige på grund av kraftiga snöfall – och på fredag drabbas Norrland.

– Det kan bli en snökanonseffekt, säger meteorologen Linnea Rehn.

På flera ställen har vädret orsakat trafikkaos.

Rapporter om trafikolyckor kommer in under morgonen. En singelolycka inträffade i Varekil. Bilen ska ha sladdat av vägen och lagt sig på sidan vid en trädgård. I bilen färdades två personer varav ett barn.

I Hökarängen söder om Stockholm står bilar till hälften under vatten.

Under dagen i dag varnar SMHI i Gävleborg, Örebro, Dalarna, Västmanland, Uppland och Södermanland för snöfall. – Det väntas komma stora mängder lokalt. Upp till en decimeter komma fram till natten mot torsdag, framför allt längs kusten, säger Linnea Rehn.

Ovant med vintervägar

Anledningen att kusten få mest är att ostvindar drar in från havet och ger kraftigare snöfall.

– Eftersom det är det första kraftiga snöfallet kan det vara så att många inte vant sig ännu med vinterväglaget, påpekar Linnea Rehn.

Snöfallet håller i sig under dagen och börjar i de inre delarna av Svealand mattas av framåt kvällen. Längs kusten kan det fortsätta snöa även under morgondagen.

I övriga landet ser det mindre dramatiskt ut i dag. I hela Norrland förutom Gävleborg blir det uppehåll, med kallare luft än tidigare. Götaland har fortsatt milt och mulet.

På fredag väntas ytterligare snöfall främst i södra och mellersta Norrland. Ett lågtryck drar upp över Baltikum, vilket ger ost-nordostvindar över Norrlandskusten.

Snökanons-effekt

– Det kan bli stora snömängder och en så kallad snökanons-effekt.

En kollega ska köra från Stockholm till Umeå på fredag. Vad ska hon tänka på?

– På E4:an kan det ta tid. Det gäller att inte ha bråttom. Tänk på att ha det man behöver i bilen om man skulle bli stående.

På fredag och till helgen blir det i övrigt minusgrader även i Götaland och Svealand, förutom i Skåne, Blekinge och Kalmar som kan få några plusgrader.

– Det blir riktigt vinterväder så här lagom till första advent, säger Linnea Rehn.