SAS-plan var nära tvingas ner i Kabul

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Ett SAS-plan fick inte komma in i pakistanskt luftrum. Obs, arkivbild.

När SAS flight SK973 på väg från Köpenhamn mot Thailand skulle flyga genom Pakistan blev det tvärstopp.

– Ni kommer inte in i pakistanskt luftrum, ni måste landa i Afghanistan, beordrade den pakistanska flygledningen.

Dramat slutade med att planet fick flyga runt Pakistan och mellanlanda i Delhi i Indien.

Kalle Jungkvist.
Foto: ULF HÖJER
Kalle Jungkvist.

Flight SK973 lyfte strax före midnatt på tisdagskvällen från Kastrup, med destination Bangkok.

Normalt sett går rutten genom pakistanskt flygrum. Men tidigt på onsdagsmorgonen hände något som flygkapten Kent Vesterby aldrig varit med om förr: den pakistanska flygledningen tillät inga flygningar genom landet.

– Kaptenen berättade att när vi närmade oss pakistanska gränsen beordrades vi ner på låg höjd. De sade att "ni kommer inte in i pakistanskt luftrum, ni måste ner i Kabul". Kaptenen sade att han aldrig hade varit med om något liknande, det var som en järnhand, absolut nej, berättar passageraren Kalle Jungkvist, före detta redaktionschef på Aftonbladet.

Ordern gällde inte bara SAS-flighten, utan flera andra flygplan, enligt kapten Vesterby. Till slut slapp de i alla fall att landa i Kabul, och fick flyga runt Pakistan.

Den nya, längre rutten gjorde att flygplanet tvingades mellanlanda i indiska Delhi, eftersom bränslet inte längre räckte till Thailand.

De flesta passagerare låg och sov när incidenten inträffade, och märkte inte att något var fel förrän de väcktes av kaptenen som berättade att de måste mellanlanda i Dehli.

Rebecka Södergren på SAS presstjänst säger:

– Vi vet inte varför den pakistanska flygleden var stängd. I och med att flygningen har dragit ut på tiden måste besättningen vila. Därför blir det övernattning i Delhi, innan planet flyger vidare till Bangkok.

Publicerad: