Ny rasistskandal i Sverigedemokraterna

Publicerad:
Uppdaterad:
Lars Isovaara (SD).
Foto: Jonas Bilberg
Lars Isovaara (SD).

NYHETER

SD-toppen Lars Isovaara har polisanmälts efter en misstänkt rasistattack.

Enligt polisen har han förolämpat en vakt med utländsk bakgrund och gjort grisljud mot honom.

SD tillbakavisar att Isovaara gjort förolämpande läten, men Isovaara själv är mer svävande.

– Jag vet inte vad jag gjort när jag snörvlat till i gråten. Men jag kan inte förneka det, eftersom polisanmälan säkert stämmer, säger Isovaara till Aftonbladet.

Sverigedemokraterna hotas nu av ännu en rasistisk skandal. Lars Isovaara, partiets näringspolitiska talesperson, polisanmäldes i natt efter en incident i riksdagen. Enligt anmälan ska han ha spottat och gjort grisljud mot en vakt med utländsk bakgrund och sagt att "såna som dig vill jag inte ha med att göra", skriver Expressen.se.

Polisen kallades till riksdagen i natt efter att Isovaara försökt komma in utan sitt passerkort. Enligt SD-ledamoten själv hade han minuterna tidigare blivit av med sin ryggsäck.

Sverigedemokraterna skriver i ett pressmeddelande på onsdagseftermiddagen att Isovaara tillbakavisar att han har gjort förolämpande ljud. Han har sagt att han "grät och snyftade", enligt TT.

Är ångerfull

När Aftonbladet talar med honom nu i eftermiddag är han ångerfull.

– Jag var med om en händelse på Riksbron bara minuter före. Jag var på väg hemåt från en tillställning på stan. På Riksbron så ramlar jag omkull med rullstolen, då är det två män som hjälper upp mig. När de går därifrån märker jag att min ryggsäck är borta, plånboken ligger där, säger han.

Lite längre fram ramlar Isovaara återigen ur sin rullstol.

– Jag blir liggande på gatan, jag är förtvivlad. Då ringer jag efter polis. De kommer och hjälper upp mig. De sa att vi kunde göra en polisanmälan inne i riksdagen. Jag är uppbragd och gråter. När jag kommer in i riksdagen uttrycker jag mig dumt mot en vakt.

Gjorde grisljud mot vakt

Han säger att han sagt något i stil med att "jag är så trött på det här invandrarsamhället”.

Enligt polisanmälan har du gjort grisljud?

– Jag vet inte vad jag gjort när jag snörvlat till i gråten. Men jag kan inte förneka det, eftersom polisanmälan säkert stämmer. Men hur ljudet har gått till vet jag inte.

Du har sagt att du inte ville ha hjälp "av sådana som er"?

– Jag tydde mig till de kvinnliga poliserna. De hade hjälpt mig. Jag identifierade vakten med de här personerna. Jag fick en konstig reaktion helt enkelt. Vakten hade utländsk bakgrund och då fick jag en felaktig koppling. Jag är väldigt ledsen för det här. Jag kommer att be den här vakten om ursäkt på alla sätt och vis. Just i det tillståndet ville jag inte ha med honom att göra. Jag kopplade ursprunget på vakten med ursprunget på de som jag tror snodde min väska. Det slog slint.

Har du pratat med partiet?

– Nej, vi får gå vidare med det här.

Polisanmäld för förolämpning

Polisen bekräftar för TT att det finns en anmälan upprättat där Isovaara misstänks för förolämpning. Däremot har vakten ännu inte medgivit att utredningen ska gå vidare, vilket krävs när det handlar om förolämpning. Lars Isovaara har själv polisanmält händelsen på Riksbron där han blev av med sin ryggsäck.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger till TT att han inte vet vad som hänt mellan riksdagsvakten och Lars Isovaara.

– Vad som hänt är att Lars Isovaara har blivit utsatt för ett rån utanför riksdagen. Vad som därefter hänt råder det olika uppfattningar om, och jag vet inte vad som har hänt.

Partiet gick under eftermiddagen ut med ett pressmeddelande gällande händelsen.

– Vad vi idag kan säga med säkerhet är att Lars Isovaara berättat för partiet att han natten till idag blivit utsatt för en grov stöld. Vad som sedan sagts inne i riksdagshuset under närvaro av en vakt vet vi för lite om i dagsläget. Vi har fått uppgift om att en polisanmälan angående förolämpning har upprättats mot Lars Isovaara men vi känner inte till innehållet i denna anmälan. Vi får avvakta polisutredningen innan vi uttalar oss om hur vi värderar det inträffade, skriver partisekreteraren Björn Söder.

Förundersökningen lades ner

Anmälan mot Isovaara kommer bara några timmar efter att det stod klart att förundersökningen mot tre SD-företrädare lagts ned. Den hade inletts efter att Expressen publicerat en film från Kungsgatan i juni 2010. Där skrek Erik Almqvist rasistiska och sexistiska ord. Han sparkades senare från alla sina politiska uppdrag i partiet. Även Kent Ekeroth, som filmade händelsen, har fått sluta som kriminalpolitisk talesperson. Dessutom har Christan Westling fått lämna sitt uppdrag i SD Stockholm.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN