Hennes prislapp: 50 000 kronor

Då: Toppmoderat i riksdagen Nu: Bjuder ut politiska tjänster

Här säljer före detta riksdagskvinnan Christine Jönsson ­politiska tjänster i riksdagen.

När Aftonbladet utgav sig för att vara kund blev vi erbjudna att betala 50 000 kronor för att påverka politikerna att stifta en ny lag.

Fokus ligger på att påverka ”riksdagens ledamöter och ­ansvarigt departement, ­utskottets tjänstemän, ­politiska tjänstemän samt ­andra ­personer”, skriver hon i en ­offert.

PÅ MARKNADEN Efter riksdagskarriären startade Christine Jönsson en konsultfirma. När Aftonbladet, under falsk identitet, kontaktar henne blir vi erbjudna att betala 50 000 kronor för att påverka politiker att stifta en ny lag. En motion undertecknad av en riksdagsledamot kan vi få för 8 000 kronor.
PÅ MARKNADEN Efter riksdagskarriären startade Christine Jönsson en konsultfirma. När Aftonbladet, under falsk identitet, kontaktar henne blir vi erbjudna att betala 50 000 kronor för att påverka politiker att stifta en ny lag. En motion undertecknad av en riksdagsledamot kan vi få för 8 000 kronor.

Christine Jönsson hade en lång karriär som toppolitiker i Lund bakom sig när hon 2006 valdes in i riksdagen för Moderaterna.

Hon satt i miljö- och jordbruksutskottet och var ­ersättare i arbetsmarknads­utskottet.

Hon lämnade riksdagen i ­oktober 2011 och har sedan dess drivit ett eget konsultbolag som bland annat inriktar sig på att påverka politiska beslut.

Under falsk identitet kontaktade vi Christine Jönsson för att få hjälp att köpa en helt ny lag i Sverige.

Lag om asylboenden

Vi utgav oss för att vara en Hans Peterson, entreprenör från Sundsvall, som driver ett privat asylboende. Tillsammans med en grupp kollegor i branschen sa sig Hans Peterson vara trött på det dåliga rykte­ de privata asylboendena har fått. De ville därför driva ­igenom en ny lag för att reglera vilka som ska ha rätt att ­etablera sig på marknaden.

När vår fiktiva kund ringde Christine Jönsson nappade hon direkt och sa att man ­kunde ­börja med att sälja in riksdagsmotioner kring den här frågan.

– I det fallet får man göra en kartläggning där man tittar ­lite på vem man vill ska vara bäraren av en sådan motion.

Skickade en offert

Känner du folk som skulle kunna göra det här, motionera om en sådan här sak?

– Ja, det hade jag känt i de flesta partierna, exklusive då för kanske Sverigedemokraterna och dem är ni kanske inte ­intresserade av att föra ut det med.

Du har kontakter så du kan ordna det här?

– Ja, det har jag.

Under samtalet uppger ­Christine Jönsson att hon kan sälja en motion undertecknad av en riksdagsledamot för 8 000 kronor.

Några dagar efter vårt samtal, den 21 april klockan 17.32, skickar Christine Jönsson en offert på några olika ”påverkanspaket” till Hans Peterson. Hon begär 40 000 kronor plus moms och beskriver vad ­hennes arbete ska leda till:

”Tydliggöra frågeställningen, vad den innehåller, genom motion och utskottsbearbetning möjliggöra en utredning inför kommande lagförslag och fortsatt behandling.”

Fixar medierna också

I paketet ingår också kontakter med massmedier. Under samtalet mellan Jönsson och ”Hans Peterson” säger hon att hon har goda kontakter där.

– Ja det har jag ju, framför allt har jag i mitt nätverk en kille som är gammal journalist som jobbar väldigt mycket med just den biten. Då kan man mycket väl jobba med att komma in på ledarsidor, ja i Sydsvenskan, det är alltid svårare om man börjar att ge sig på Dagens ­Nyheter och sånt för att då ­kräver det lite mer så att säga.

Skriver du ledaren åt dom då eller hur fungerar det?

– Det har varierat, det har ­varierat från att jag har fått ett utkast på att detta vill vi ha med och så har man tittat på hur det ska formuleras och lite annat, till att jag någon gång har skrivit på uppdrag.

”Så det fungerar”

När vi konfronterar ­Christine Jönsson är hon noga med att ­påpeka att hon aldrig har slutit något avtal med Hans Peterson, offerten ska inte ses som att hon absolut vill göra ­affärer.

Men att det inte blev något ­avtal är ju för att vi inte är ­intresserade av det. Vi ville ju undersöka hur lätt det är att via lobbyister kunna få politisk påverkan i Sveriges högst beslutande organ.

– Ja, men det är ju så opinionsbildning fungerar.

Ser du inget problem med att vi som har pengar kan köpa oss makt?

– Du köper inte politiskt inflytande, du bedriver opinionsbildning i en viss fråga.

Är det någon som har skrivit en motion i ditt namn, när du var riksdagsledamot?

– Nej, det är det inte.

Publisert: