3 av världens bästa restauranger i Sverige

Tre svenska restauranger återfinns på brittiska Restaurant Magazines lista över världens 100 bästa restauranger.

Högst upp av svenskarna hittar man Frantzén/Lindeberg i Gamla stan i Stockholm på plats nummer 12.

– Det känns så klart jättekul och mäktigt, säger Björn Frantzén, köksmästare som driver restaurangen tillsammans med Daniel Lindeberg.

Frantzén/Lindeberg har i år avancerat från plats 20 till plats 12 på den åtråvärda listan. Det höga resultatet motiveras med att de "använder en häpnadsväckande mängd ingredienser". 95 procent av ingredienserna som används i köket är från Sverige, många plockade direkt från restaurangens egen trädgård.

– De bedömer ju restauranger över hela världen, så det är ju brutalroligt. Det är en liten restaurang, vi har bara fem bord. Att vi hamnade så långt upp måste ju betyda att de kunder vi har har varit extremt nöjda, säger Björn Frantzén.

Vad är det som gör er så speciella?

– Oj, svårt att säga. Det är många bäckar små, dels har vi ju ett enormt råvarufokus som vi blandar med toner av Japan och det är lite säreget i Sverige.

Katalonsk vinnare

De senaste tre åren är det den danska restaurangen Noma som toppat listan, men i år har den fått flyttat ner en plats till förmån för den spanska restaurangen El Celler de Can Roca, som ligger i Girona i Katalonien.

– Det ryktades innan om att Noma skulle tappa sin plats. Det är en fantastisk restaurang så det är ju lite synd, men den hade ju varit på första plats i tre år. I övrigt var det inte så stora överraskningar, säger Björn Frantzén om listans topp.

Björn Frantzén har själv inte besökt vinnarrestaurangen, men tror att den är en värdig vinnare.

– Ja, absolut. Jag har träffat Joan Roca, han är en jätteduktig matlagare. De har varit med i toppen länge, säger han. 

Kommer det bli något besök där i framtiden?

– Det får vi hoppas!

Restaurang Fäviken i natursköna och jämtländska Järpen lyckades knipa samma plats på listan som förra året, plats 34. Den tredje svenska restaurangen på listan, Mathias Dahlgren i Stockholm, åkte däremot ner från 41:a till 55:e plats.

Publisert: