Nu rustar diktatorn sin ’mördarmilis’

avNiklas Eriksson

Regimen: ”De kommer hållas under strikt militär disciplin”

1 av 3 | Foto: Youtube
Shabiha-milisen tillhör samma religiösa minoritet som den styrande eliten i Syrien, alawiterna. Milisen är mycket lojal mot president Bashar al-Assad.

Den regimtrogna ”Spökmilisen” i Syrien beskrivs som anabolapumpade mördarmaskiner.

Nu ska gruppen som anklagas för tortyr och mord beväpnas av president al-Assad.

Shabiha-milisen (översatt spökmilisen) tillhör minoritetsgruppen alawiterna precis som president Bashar al-Assad och uppges vara mycket lojala till Syriens styrande elit.

Den ökända milisen har tidigare anklagats för att ligga bakom bland annat en blodig massaker i al-Hula ifjol och beskrivs som monster.

– De hade enorma muskler, stora magar och stora skägg. De var alla långa och skrämmande, och de tog steroider för att pumpa upp sina kroppar, sa läkaren Mousab Azzawi, som vårdat medlemmar ur milisen, till Daily Telegraph förra året.

– Det som gör dem så skrämmande är kombinationen av brutal styrka och blind lojalitet mot regimen.

Anklagas för tortyr och mord

Tidigare har regeringen inte velat förknippas med ”Spökmilisen”. Men nu ska Syriens militär beväpna shabiha, skriver The Independents mångårige Mellanösternkorrespondent Robert Fisk som träffat en general i den nya styrkan.

Tidningen beskriver att milisen ska strida under al-Assads flagg och kriga mot rebellerna vid frontlinjen. De ska utrustas med tunga vapen och uniformer och få cirka 1 000 kronor i månaden i lön.

Den syriska oppositionen hävdar att beslutet legitimerar den brutala ”Spökmilisen” som anklagas för att tortera och döda civila samt rebellkrigare.

Men enligt den syriska armén kommer den nya försvarsstyrkan att hållas under strikt kontroll.

”Stoppa plundring och dödande”

En general som är ansvarig för att träna och leda milisen säger att de bara ska vara ett understöd för armén i kampen mot oppositionsstyrkor, skriver The Independent.

– Vi försöker stoppa odisciplinerade miliser överallt. Under vår kontroll, sida vid sida med regeringsstyrkorna, ska vi stoppa plundring och dödande i alla delar av Syrien – utfört av alla sidor, säger en general som leder den nya försvarsstyrkan till The Independent.

Att al-Assad allierar sig öppet med ”Spökmilisen” kan enligt Robert Fisk betyda två saker:

Antingen att syriska armén är i behov av fler soldater. Eller att al-Assad är medveten om regimtrognas milisers laglöshet, som mötts av omvärldens fördömanden, och att de måste kontrolleras för att stoppa mer blodspillan.

– Deras jobb kommer att vara att övervaka, skydda och samla in information för att hjälpa den syriska regeringsarmén, säger generalen till The Independent.