Tre döda i skottlossning i Schweiz

avEmma Kirkhoff

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: AP

Gärningsmannen vid skottlossningen i en schweizisk fabrik var en av de anställda.

Flera personer dödades och skadades i morgonens massaker i staden Menznau.

– Det finns tre döda och sex allvarligt skadade, bekräftade polisen vid en presskonferens.

Uppgifter om antalet ihjälskjutna vid skottlossningen varierade under förmiddagen, men siffran är nu fastställd till tre döda.

Skottlossningen inträffade i en fabrik i den schweiziska staden Menznau klockan nio i morse.

– Det finns tre döda, sex allvarligt skadade och några lindrigt skadade personer, säger Daniel Bussmann, chef för kriminalpolisen i Schweiz, till den schweiziska nyhetssajten Blick.

En av de döda ska vara gärningsmannen som polisen bekräftar som en av de anställda.

Sköts under fikarast

Skotten föll i företaget Kronospans lokaler då många medarbetare hade rast. Plötsligt öppnade en gärningsman eld.

– Arbetarna satt i cafeterian och åt mellanmål då massakern inträffade, säger en anhörig vars pappa jobbar på företaget, till 20 Minuten Online.

Enligt en taleskvinna vid den schweiziska luftburna räddningstjänsten Rega ska fyra personer med allvarliga skador ha flugits till sjukhus med helikopter, skriver tyska Bild.

Vid en presskonferens som hölls på eftermiddagen kunde myndigheterna inte ge några uppgifter om hur kritiska skador det rör sig om, skriver Blick.

”En lugn människa”

Det är fortfarande oklart vilket motiv den 42-årige gärningsmannen hade. Men enligt Blick hade fabriksledningen tidigare i veckan meddelat personalen att produktionen skulle minskas på grund av dåliga skördeförhållanden i höstas. Förutom olika sågverk skulle också Kronospan omstrukturera produktionen.

Vid presskonferensen berättade Kronospans vd Mauro Capruzzo att den misstänkte gärningsmannen inte hade visat några tecken på våldsamheter tidigare.

– Gärningsmannen var med oss ​​i över tio år, en lugn människa, annars inga incidenter som jag känner till, säger Mauro Capruzzo, och fortsätter:

– Vi är djupt oroade och kan inte förstå det som hänt. Det här kommer som en överraskning för oss alla. Jag uttrycker de djupaste kondoleanser till offren och deras anhöriga.

”Vi är i chock”

Borgmästaren i Menznau, Adrian J. Duss, är bedrövad över det som hänt.

– Vi är alla i chock. Vi gör allt som är mänskligt möjligt för att ta hand om de anhöriga, säger han till nyhetsbyrån SDA.

Fabriken har cirka hundra anställda är en viktig arbetsgivare i regionen och kommunen Menznau. Fabriken ligger i utkanten av Luzern och ägs av det österikiska träbearbetningsföretaget Kronospan.

Publicerad: