Hästkött i Dafgårds produkter

Idag bekräftades misstankarna om hästkött i Dafgårds produkter.

Provtagningar har visat på mellan en och tio procent häst i företagets matvaror.

– I morse fick vi ett antal prover som visade positivt på hästkött. Det gällde köttbullar som vi har levererat till IKEA, säger Magnus Dafgård, vice VD på företaget.

I måndags stoppade IKEA all försäljning av köttbullar från den svenska leverantören Dafgård efter att spår av hästkött hittats i produkterna.

Under morgonen fick Livsmedelsverket information från Dafgård om att företagets egna kontroller bekräftat spår av häst i nötkött.

– Den information vi hittills har är att det handlar om köttbullar och köttfärs, säger Karin Cerenius, enhetschef på Livsmedelsverkets kontrollavdelning i Västra Götaland.

Provsvaren har visat på mellan en och tio procent hästkött i de undersökta produkterna.

– Är det mer än en procent handlar det inte om en förorening utan om en blandning, säger Karin Cerenius.

Livsmedelsverket kontrollerar på plats

Livsmedelsverkets personal har under dagen varit på plats på Dafgårds anläggning i Källby för att kontrollera hur företaget hanterar köttkrisen.

Enligt Cerenius kan det handla om köttprodukter som tillverkats innan de första larmen om hästkött nådde den svenska marknaden.

– Vi har lite bristfällig information än så länge. Men är produkter felmärkta ska de återkallas från marknaden, säger hon.

Tidigare prover var negativa

Tidigare prover har, enligt Dafgård själva, varit negativa. Igår gick företaget ut med ett pressmeddelande och hävdade att Dafgårds produkter inte innehåller spår av häst.

– På 320 prover som tagits de senaste tre veckorna, innehåller inget hästkött. Vi har dessutom fått svar från egna provtagningar, såväl som externa, på färdig produkt och samtliga visar inga spår av hästkött, sa Dagråds VD Ulf Dafgård i pressmeddelandet.

Under onsdagen har Dafgård inte velat kommentera uppgifterna, men sent på eftermiddagen återkommer Magnus Dafgård, vice VD på företaget, till Aftonbladet.

– I morse upptäckte vi att vi hade fått ett antal prover som visade positivt på hästkött. Det gällde köttbullar som vi har levererat till IKEA, säger han.

Endast häst i IKEA-köttbullar

Enligt Magnus Dafgård handlar det om produkter som producerats i början av året och företaget har nu, tillsammans med IKEA, beslutat att stoppa all försäljning av Dafgård-produkter hos möbeljätten.

– Det är ett gemensamt beslut så att vårt förtroende hos konsumenter inte rubbas.

Dafgård fortsätter nu sina provtagningar och Magnus Dafgård betonar att spår av häst enbart har hittats i produkter som levererats till IKEA.

– Hur det kommer sig är något vi utreder. Varje kund har ett unikt recept och genom testerna har vi kunnat utesluta vissa leverantörer, säger han och fortsätter:

– Men vi har forfarande ett antal misstänkta. Det ska vi nu gå till botten med för att få svar på frågan vem som har gjort fel.

Publisert: