Gåtan med mystiska krigsbrevet löst?

NYHETER

Tror sig ha knäckt kod från Andra världskriget

1 av 2 | Foto: SOUTH WEST NEWS SERVICE
Nazisternas kodmeddelande Till vänster meddelandet som David Martin, 74, hittade i en kapsel i skorstenen. Till höger duvskelettet som kapseln var fäst vid.

Krypterad kod från andra världskriget kan nu ha knäckts.

En kandensare påstår sig ha löst det meddelande som hittades i november i år, med hjälp av en ärvd bok.

– Det är inte avancerat, säger han till BBC.

I november hittade 74-årige David Martin, i den engelska byn Bletchingley, det krypterade meddelandet när han renoverade skorstenen på sitt hus.

I byggdammet hittade han delar av en död duva. Däribland ett ben, vid vilken en liten röd behållare var fästad. I den hittade David lappen med det krypterade meddelandet.

Nu har Gord Young från Peterborough i Kanada knäckt koden. I alla fall enligt honom själv. Med hjälp av en ärvd kodbok från första världskriget lyckades han dechiffrera koden på 17 minuter, skriver BBC.

På lappen ska tyska positioner i Normandie under andra världskriget framgå.

Kod från första världskriget

Young tror att lappen skrevs av sergeanten William Stott från Lancashire. Från Normandie rapporterade han tyska fästen och truppförflyttningar med hjälp av duvor. Stott dödades några veckor efter landstigningen i Normandie.

Att en kodbok från första världskriget låtit Young knäcka Stotts lapp, beror på att den senare ska ha lärt sig "koda" av en artillerist från de tidigare kriget.

Omöjlig att knäcka

När meddelandet hittades skickades det till MI5s underrättelseavdelning, GCHQ, i början av november. Kodexperter där har dock varit oförmögna att knäcka koden, som tros vara från 1944.

Experter från MI5 ställer sig skeptiska till Gord Young påstådda lösning, men säger sig vara intresserade av att titta på den. De påstår att man utan rätt kodbok inte kan hitta en riktig lösning.

– På samma sätt är det omöjligt att verifiera påstådda lösningar, men de som läggs fram utan referens till rätt kryptografiska material är sannolikt inte korrekta, säger en talesperson från GCHQ till BBC.