Satellitbilder visar ny missilbas i Nordkorea

Av: Victor Stenquist

Publicerad:

Bilderna tros avslöja hur nya missiler testar

Nordkoreas raketuppskjutning i april blev ett superfiasko.

Men de verkar inte ha gett upp planerna på att utveckla långdistansrobotar.

Nya satellitbilder tros visa hur landet planerar ett nytt test under nästa år.

Nordkorea vägrar att låta sig nedslås av misslyckanden.

För sju månader sedan blev relationerna mellan landet och i stort sett hela övriga världen på nytt rejält frostiga när man sköt en raket mot rymden.

Uppskjutningen var ett misslyckande och raketen uppges bara ha nått knappt 15 mil upp – då den havererade och sprängdes i bitar.

Bränsletankar ett tecken

Nu har ett amerikanskt forskningsinstitut släppt nya bilder som visar missilbaser där det pågått idog aktivitet senaste halvåret.

Anläggningen vid Sohae är belägen avlägset vid landets nordvästra kust.

På satellitbilden från 9 april syns ett dussintal bränsletankar på varje sida av en byggnad som tros innehålla raketbränsle. Precis bredvid byggnaden finns en plattform som används för rakettester, enligt John Hopkins-universitetets särskilda institut för Koreafrågor 38 North.

Bränsletankarna var kvar även 13 april, dagen för Norkoreas misslyckade rakettest, vilket indikerar att de inte användes i den uppskjutningen.

Fem månader senare, 17 september, hade de försvunnit, och vid plattformen fanns orangefärgade brännmärken runt plattformen. Närliggande vegetation hade bränts bort till synes av en provuppskjutning.

Bara elva dagar senare var brännskadorna än mer omfattande och en mindre kran fanns på platsen, som kan ha använts för att sätta raketen i rätt position.

Inte långt därifrån syns en lastbil med släp med ett 3,2 meter stort objekt som 38 North gissar är den raketmotor som nyligen testats.

Inte helt utvecklat

– Pyongyangs test av stora motorer är en ny uppenbar signal att deras missilprogram fortsätter. Om det blir ett nytt långdistansrobottest i vår är ännu oklart, men det är en uppenbar möjlighet, säger Joel Wit, tidigare vid USA:s utrikesdepartement och numera vid 38 North, till nyhetsbyrån AP.

Institutets analys understryker att nya tester inte vore orimliga, just med anledning av att både USA och Sydkorea nyligen haft presidentval.

Sydkoreas försvarsdepartement uppger att Nordkoreas missiler i nuläget har en räckvidd på 6 700 kilometer, vilket skulle räcka till att nå till exempel Alaska. Ännu ska de däremot inte ha utvecklat långdistansrobotar redo att bestycka med kärnvapenspetsar.

Publicerad: