Så skyddar du dig mot virus

Uppdaterad 2013-09-25 | Publicerad 2013-04-12

Här är enkla knepet för din dator - experten berättar

Virusattack Tipsen: så skyddar du datorn mot virus.

Virus, trojaner och annan skadlig kod ökar hela tiden.

Men det finns enkla knep för att minska riskerna.

– En viktig sak är att alltid uppdatera sina program så att man har sista versionen, säger David Jacoby, säkerhetsexpert på Kaspersky Lab.

David Jacoby är säkerhetsexpert på Kaspersky Lab.

Att få skadlig kod i datorn är vanligt och ökar dessutom hela tiden. Men tillskillnad från virusen som var vanliga för tio år sedan är de i dag designade för att skaparna ska få tillgång till din dator under så lång tid som möjligt.

– Tidigare märkte man ofta att datorn hade virus för att programmen kraschade, i dag är det svårt att upptäcka om datorn fått skadlig kod om inte den som skapat den gjort det dåligt, säger David Jacoby.

En sak man ofta hör är MAC- datorer inte får virus, hur är det med det egentligen?

– Det är en myt, de kan visst få virus men däremot är de inte lika vanliga. En som skapar skadlig kod vill nå så många som möjligt därför är det ofta virus som är konstruerade för PC. Det finns program som går att köra på både Windows och MAC, exempelvis Java och olika webbläsare. Hittar man en sårbarhet i dessa program så skulle det vara ganska enkelt att skriva om viruset så det fungerade på både Windows och MAC.

Vad är den vanligaste sättet att drabbas av skadlig kod i sin dator?

– Det är oftast en Drive by download som ger en skadlig kod. Det innebär att du besöker en sida eller får ett mail som blivit infekterad. Du behöver inte ladda ner något utan det räcker att man bara besökt sidan.

Finns det något sätt att undvika det?

– Nej, det är inte bara skumma sidor du kan få virus på utan det kan hända på kända etablerade sajter.

Så vad kan man göra för att minimera riskerna?

– Det går att skydda sig genom att ha de senaste uppdateringarna och ett bra antivirus. Virus sprids ofta genom att attackera olika program på datorn som PDFläsare, webbläsare, Java, Flash osv och genom att se till att det inte finns några sårbarheter i dessa program kan man minimera riskerna.

Sen gäller det bara att ha sunt förnuft. Var uppmärksam på Phising, byt ditt lösenord ofta och ha unika lösenord på varje sajt, säger Jacoby.

Karin Holmberg

Följ ämnen i artikeln