Nya konfrontationer i Husby

Här brinner Husby i Stockholm för andra natten i rad.

Under flera timmar drabbade kravallutrustad polis samman med våldsamma ungdomsgäng.

– Jag vill flytta härifrån, säger Husbybon David, 53.

Hundratals personer var på plats när ungdomar drabbade samman med polisen i Stockholmsförorten Husby i natt - igen.

– En del är 12, 13 år, en del är ungdomar och i kväll har vi sett en hel del vuxna kriminella bland dem, säger Diana Sundin till TT.

– Som mest var det 70 människor som angrep poliserna.

7 skadade poliser

"Pratade precis med nattens insatsledare. I slutet av insatsen var det ca 200 ungdomar som var ordningsstörande. 7 kollegor skadades lindrigt." skriver Emil Andersson, chef för ingripandesektionen vid polisen i Västerort på sin Twitter vid klockan åtta på tisdagsmorgonen.

"Kollegorna har mestadels fått sten på sig, på armar och ben med mera. Troligtvis en del blåmärken." skriver han i en senare tweet.

Minst elva bilar, varav en färdtjänstbuss, sattes i brand och åtminstone en polisbil förstördes. Svart tjock rök vällde ut från de brinnande bilarna samtidigt som explosioner ljöd när däck exploderade.

Samtidigt tändes under natten eld på tre cointainrar och två återvinningsstationer.

Våldsamma upplopp

Vid mörkrets inbrott började en katt- och råtta-lek mellan kravallutrustad polis och maskerade ungdomar. Vid ett tillfälle försökte några gärningsmän stjäla räddningstjänstens brandslangar då de försökte släcka en av bilbränderna.

– Vi har sett våldsamma upplopp, bilbränder och en otroligt hätsk stämning. Det är fullständigt oacceptabelt, säger Diana Sundin, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

När polis och räddningstjänst närmade sig de oroliga områdena möttes de av stenar som flög genom luften.

– Det har kastats otroligt mycket sten, allt från gatsten till någon sten som vägde fem, sex kilo, säger Diana Sundin.

Kaotisk kväll

För många Husbybor blev gårdagskvällen kaotisk, med sirener, skrik och rökfyllda lägenheter.

– Jag vill flytta härifrån. Ingen bryr sig om oss som bor här och nu förstörs hela vårt kvarter. Min bil är förstörd, säger Husbybon David, 53.

Många var upprörda över ungdomsgängens framfart - och försökte stoppa skadegörelsen. Mitt under en av kravallvågorna när några unga män försökte kasta stenar mot polisen sprang en ung kvinna fram och skrek:

– Lägg av, lägg av! Gör inte så! Är du dum?

Strax före klockan tre höll brandkåren – under polisbeskydd – fortfarande på att släcka bilbränderna.

– Det verkar ganska lugnt nu. Brandkåren har med polisens hjälp kunnat arbeta med släckningen en stund, sade Diana Sundin till TT.

Enligt Mats Larsson, informationsansvarig vid Polisen i Västerort, har det varit lugnt på platsen sedan halv fyra i morse.

– Polisen är fortfarande på plats för att upprätthålla lugnet. Vi kommer hålla dialog och prata med medborgare och ungdomar och skydda områdets egendomar. Jag vet inte hur många anmälningar vi fått in under natten, men det är ett flertal, säger han.

Sex personer greps under natten, alla misstänkta för våldsamt upplopp och en av dem även misstänkt för våld mot tjänsteman. På tisdagsmorgonen hade två av de gripna släppts och en anhållits. Samtliga gripna är mellan 15-19 år gamla.

En man skadades när han rånades på sin mobil i Husby tidigare på kvällen. Han vårdades på sjukhus men uppgavs inte vara allvarligt skadad.

Skyller på polisen

Oroligheterna i Husby började i förrgår kväll. Då sattes förutom flera bilar också ett garage i brand. Röken gjorde att ett 50-tal Husbybor tvingades lämna sina hem mitt i natten.

Under gårdagen gick ungdomsorganisationen Megafonen, som bland annat är engagerad i Husby, ut och skyllde kravallerna på polisen - som i måndags förra veckan sköt ihjäl en 68-årig man under ett polisingripande i stadsdelen.

– Det allmänna kaoset i natt är egentligen en konsekvens av måndagens mord, sa Rami Al-Khamisi från Megafonen vid en presskonferens.

I natt skanderade ungdomar mot polisen:

– Ni har dödat en oskyldig man!

Och många som Aftonbladet pratade med var i går kväll kritiska mot polisen.

– Jag hatar polisen. De kommer bara hit i kravallutrustning, säger Samir, 19.

Oroligheterna sprider sig

Han får medhåll av en äldre man som inte vill uppge sitt namn.

– Polisen borde vara här på dagtid och etablera kontakt med ungdomar. De här problemen har ignorerats alldeles för länge, säger han till Aftonbladet.

Sent i natt kom rapporter om oroligheter och bränder också från närliggande stadsdelarna Kista, Tensta och Rinkeby - händelser som polisen kopplar till upploppen i Husby.

Även i Fittja, en stadsel i södra Stockholm, har det varit oroligt under natten. I anslutning till tunnelbanan i Fittja centrum har ett 30-tal ungdomar kastat sten mot tågen, polis och räddningstjänst som varit på plats med anledning av skadegörelse.

Även där har två bilar och tre containrar brunnit och bland annat gatubelysning och busskurar har slagits sönder. Ingen ska ha gripits vid dessa händelser.

Publisert: