Nyheter

Victoria i tårar för Lilian

Av: 

Ida Gustafsson

Erik Melin

Martin Nilsson

NYHETER

Det var en kunglig begravning.

Men också ett känslosamt farväl av en älskad familjemedlem, prinsessan Lilian.

Kronprinsessan torkade flera gånger bort sina sorgetårar ur ögonen.

Den stämningsfulla gudstjänsten präglades av svenska såväl som brittiska musikala inslag. Händels "Largo", på orgel, inledde ceremonin och en del av musikstyckena fanns även med i programmet vid prins Bertils begravning 1997.

"Störst av allt är kärleken"

Temat för gudstjänsten var kärleken. Och framförallt den kärlek som fanns mellan prinsessan Lilian och prins Bertil. I 33 år fick de leva ett hemligt liv tillsammans innan de tilläts att gifta sig – och deras livslånga kärlekshistoria berördes vid flertalet tillfällen under ceremonin. Överstehovpredikanten Lars-Göran Lönnermark sa i griftetalet att "störst av allt är kärleken".

Torkade tårarna

Prinsessan Lilian, som kallades ”auntie” av kungabarnen, var högt älskad och när övermarskalk Svante Lindqvist lyfte bort den lilla prinsesskronan från kistan blev kungafamiljens sorg tydlig. Kronprinsessan, iklädd stor svart hatt, var påtagligt berörd av ceremonin. Hon torkade diskret bort sina sorgetårar när den första skoveln jord lades på kistan och 21 skott sköts i salut från Skeppsholmen. Också prinsessan Madeleine hade ögonen fulla av tårar när överstehovpredikanten läste överlåtelsen.

Torkade tårar

Prinsessan Lilians kista bars efter begravningsgudstjänsten ut av officerare vid Livgardet.

Drottning Silvia höll då prins Carl Philips hand hårt i sin.

Drottningen stod prinsessan Lilian mycket nära och var märkbart berörd under ceremonin.

Framför kistan låg fyra blomsterkransar. En var från kungaparet, en från kronprisessparet och prinsessan Estelle, en från prins Carl Philip, prinsessan Madeleine och Chritopher O'Neill. Samt en från kungens systrar med familjer.

Begravdes bredvid Bertil

I kortege genom Stockholm fördes sedan Prinsessan Lilian till den sista vilan vid begravningsplatsen i Haga, följd av svarta bilar med de närmast sörjande. När kortegen rullade ner för Slottsbacken var tystnaden påtaglig bland de hundratals människorna som samlats vid Slottsbacken. Många hade sökt sig till slottet och utmed kortegevägen för att följa prinsessan Lilians begravning och sista färd.

Mona och Leif Johansson har rest upp från Göteborg för att följa begravningen på plats.

– Hon var en så varm person och vi brukar åka upp när det är något med kungafamiljen, så det kändes rätt, säger Mona Johansson.

Många turister stannade också till utanför slottet och undrade vad det var som pågick.

– Jag hörde precis vad som har hänt. Det är väldigt fint ordnat och trevligt att så många är här och vill hedra henne, säger Sandro Moratti, 37, från Italien.

På Haga jordfästes prinsessan bredvid sin prins Bertil.

Hon blev 97 år gammal.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter