13-årig flicka hoppade framför tåg

Polisen: Hon ska ha trakasserats på nätet

Vänner och familj lämnade blommor ljus och minnessaker.
Vänner och familj lämnade blommor ljus och minnessaker.

KUMLA/STOCKHOLM. En 13-årig flicka i Kumla tog i fredags sitt liv och nu utreder polisen om det ligger brott bakom hennes död.

Enligt polisen ska flickan ha trakasserats på nätet.

En pojke ska vara huvudmisstänkt – och polisen överväger att gå ut med det alias som personen använt.

– Det här har ju lett till att en ung person har tagit livet av sig, säger Mats Nylén vid Örebropolisen.

Aftonbladets fotograf Niclas Hammarström och reporter Niklas Eriksson.
Aftonbladets fotograf Niclas Hammarström och reporter Niklas Eriksson.

På fredagsmorgonen vid 10.30-tiden begick den 13-åriga flickan självmord genom att hoppa framför tåget.

– Under lördagen fick vi kännedom om upprinnelsen som ledde till den här tragiska händelsen, flickan ska ha trakasserats på nätet och det ska antingen ha publicerats kränkande bilder eller filmer, eller så ska det ha hotats om att det skulle publiceras, säger Mats Nylén, presstalesman vid Örebropolisen.

Jagar ip-adresser

Uppgifterna kommer från personer i flickans närhet men exakt vad de består i kan Mats Nylén inte uttala sig om i nuläget.

Polisen arbetar just nu med att försöka reda ut vem, eller vilka, som kan ligga bakom trakasserierna mot flickan och ska bland annat söka igenom hennes dator.

– Det är bland annat i jakt på ip-adresser och annan information som kan visa vad som gjorts eller sagts och framförallt vilka som kan ligga bakom det, säger Mats Nylén.

I nuläget vill han inte gå in på misstänkta, om det finns någon eller några namngivna eller åldrar på dessa personer. Men de personer som ligger bakom trakasserierna på nätet som nu uppges ha drivit flickan till att begå självmord misstänks för flera brott. Bland annat olaga hot, olaga tvång och sexuellt ofredande.

– Det kan bli fler brottsmisstankar också, det här har ju lett till att en ung person har tagit livet av sig, säger Mats Nylén.

En huvudmisstänkt

Enligt polisen ska den huvudmisstänkte i utredningen vara en pojke över 15 år, rapporterar SVT. Minst en flicka till ska ha drabbats.

Polisen överväger att offentliggöra det alias som gärningspersonen använt för att fler personer som eventuellt har drabbats ska höra av sig, enligt SVT.

Polisen är i övrigt förtegen om utredningsarbetet. Men företeelsen att unga mobbas och trakasseras på nätet är viktigt att ta upp, enligt Mats Nylén.

– Det har den senaste tiden varit en debatt om liknande händelser men mig veterligen är det inget fall i Sverige som har gått så här långt.

Krisgrupp i skolan

Mats Nylén fortsätter:

– Vi kanske hamnar i en situation där vi berättar mer än vi egentligen vill i det här fallet just för att förebygga att det händer igen. Kanske kan det rädda någon ung person som är i en liknande situation som tar kontakt med oss innan det går så här långt och får så tragiska följder. Det här handlar ju om ett liv.

Enligt rektorn vid skolan där den 13-åriga flickan gick har man i dag satt in en krisgrupp för eleverna.

– Och vi har kurator och psykolog på plats för att stötta eleverna.

I flickans klassrum har man ställt upp ett minnesbord.

– Vi har också kontakt med föräldrarna, säger rektorn till Aftonbladet.

För omkring en månad sedan berättade den 13-åriga flickan själv i sociala medier hur hon utsatts för elaka kommentarer.

Publisert: