Malmöelever tränas – för att överleva skolskjutning

Publicerad 2013-03-16

Polisen söker vapen vid skola i Malmö

I torsdags hittades vapen utrustat med kikarsikte på ett tak i Malmö – alldeles intill flera skolor.

Nu ska skolbarn i staden tränas för att överleva en skolskjutning, skriver Sydsvenskan.

Polisen spärrade i går morse av tre skolor och en förskola i Heleneholmsområdet. Anledningen var att man dagen innan hade hittat två vapen på taket till Lärarhögskolans gamla lokaler.

Skolorna hölls stängda under fredagen för att polisen, bland annat med vapentränade hundar, skulle kunna söka igenom skolorna för att säkerställa att det inte fanns ytterligare vapen.

Alla rektorer utbildade

Polisen är väldigt förtegen om beslagen och utredningen, men enligt uppgifter till Aftonbladet ska man på taket ha hittat en älgstudsare utrustat med kikarsikte och ett isärskruvat hagelgevär. Intill vapnen hittades ammunition.

Polisen rubricerar brottet som förberedelse till mord.

Nu rustar Malmö för en skolskjutning – alla grundskolebarn ska tränas för att vara beredda om någon skola skulle attackeras, skriver Sydsvenskan.

– Alla rektorer i Malmö har genomgått en särskild utbildning i samarbete med polisen. Det har gett oss beredskap för hur vi ska agera när det gäller just skolskjutningar, säger Henric Kahlmeter, barn- och ungdomschef i Fosie, till tidningen.

"Måste lära oss att inrymma"

Han säger att man är van vid att utrymma skolor efter exempelvis brandövningar.

– Nu måste vi lära oss att tänka spegelvänt, att inrymma. Om en skolskjutning inträffar ska alla barnen stängas in i klassrummet så fort som möjligt. Man vill undvika att barnen rusar ut i korridoren och möter en gärningsman, säger Henric Kahlmeter, till Sydsvenskan.

Vissa skolelever i staden har fått öva på det redan under förra året. Målsättningen är att alla skolelever ska få göra detsamma under 2013.

Men bara barn i grundskolan. I dagsläget finns ingen plan för att även gymnasieelever ska få samma träning.

– Vi rektorer får nog sätta oss tillsammans och resonera om det. Finns det minsta lilla signal från polisen om att vi ska göra det, då gör vi det, säger rektorn, säger Peter Pripp, rektor på Heleneholms gymnasium, till Sydsvenskan.

Väktare på skola

Det finns fortfarande ingen misstänkt för brottet och polisen vet ännu inte varför vapnen låg på taket på gamla Lärarhögskolan.

– Det är inget mer konkret som tyder på att det rör sig om förberedelse till mordförsök, det kan landa vid till exempel grovt vapenbrott, sa kriminalkommissarie Bo Lundqvist till Aftonbladet i går.

I helgen kommer polisen att finnas i området för att allmänheten ska kunna känna trygghet.

Två väktare kommer att finnas på gymnasieskolan från och med början av nästa vecka, skriver TT.

– Problemet är att vi har obehöriga på skolan, säger rektor för Heleneholms gymnasium Peter Pripp, till nyhetsbyrån.

Psykologteam kommer att finnas på skolområdet för de elever som behöver prata.