Tusentals nya lärlingsplatser för unga

avAnette Holmqvist, Elisabeth Marmorstein

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9 | Foto: BJÖRN LINDGREN
Alliansen besökte äldreboendet Ekebo i Helsingborg och träffade ungdomar som går lärlingsutbildningar.

Regeringen öronmärker 8,1 miljarder till unga de kommande fyra åren.

Pengarna ska ge fler lärlingsplatser, studie- och flyttbidrag till arbetslösa ungdomar och ett mer aktivt jobbsökande.

–  Fler ska komma till sin rätt under sin utbildning, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Alldeles nyss presenterade de fyra partiledarna i alliansen en av de stora nyheterna ur regeringens kommande budget.

Ungdomspaket

Presskonferensen hölls på ett av Helsingborgs modernaste boenden för äldre, Elinebo vårdhem, som drivs i kommunal regi.

Besöket inleddes med fika och samtal med lärlingar inom vården. Därefter blev det rundvandring bland de 65 åldringar som bor på hemmet.

Platsen var vald för att passa sammanhanget, för den satsning som partiledarna hade med sig i bagaget handlar bland annat just om fler lärlingsplatser för ungdomar.

Fredrik Reinfeldt (M) inledde med att konstatera att en av de verkligt stora utmaningarna framåt är att se till att arbetsgivarna hittar rätt kompetens i nästa generation.

Totalt avsätts 8,1 miljarder till ett särskilt "ungdomspaket" för åren 2013-2016.

Tanken är att det ska ge fler lärlingsplatser för elever som finns i gymnasiet och inom den kommunala vuxenutbildningen, komvux. Samtidigt fördubblas det särskilda bidrag som skolorna får för att anordna utbildningarna.

Regeringens ungdomspaket ska också ge 18 300 fler utbildningsplatser nästa år på folkhögskola och universitet. Kostnaden är 1,8 miljarder. Till 2016 ska antalet vara 50 000 platser till en kostnad av 5,2 miljarder.

– Vår uppfattning är att vi måste bygga en tydligare bro mellan skolsystemet och arbetslivet, säger näringsminister Annie Lööf (C).

På presskonferensen fick alliansledarna frågor om satsningen har tvingats fram av Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Han har många gånger lyft vikten av att få in de unga på arbetsmarknaden. Svaret blev dock att planerna funnits med länge.

– Det här är det som vi tror ger den största effekten för unga. Det är bättre att ungdomar förkovrar sig än att de rullar tummarna i väntan på ett jobb, säger socialminister Göran Hägglund (KD).

Ungdomspaketet som träder i kraft 2013 innebär också att möjligheten till förhöjt studiebidrag för arbetslösa ungdomar utan gymnasieutbildning förlängs, att arbetsförmedlingens insatser för att få ungdomar i jobb ska inledas redan första arbetslösa dagen och att långtidsarbetslösa ungdomar ska kunna få flyttbidrag om de hittar jobb på annan ort.

Även under förra veckan var samma kvartett ute på resande fot, men då i Linköping. Under tågresan från Stockholm presenterade de planerade järnvägssatsningar för 55 miljarder i form av ökat underhåll och nya sträckor.

För alliansledarna är det viktigare än någonsin att visa enighet och initiativförmåga. Regeringen har gång på gång anklagats för idélöshet, bland annat av Annie Lööf själv under ett tal i Almedalen i somras.

Texten uppdateras...

Publicerad: