”Vill veta hur tusan de resonerar”

Foto: Scanpix
Jens Holm har skrivit ett brev till Säpo med krav på att skyndsamt få del av eventuella uppgifter som samlats in om honom.

avErik Wiman, Richard Aschberg

NYHETER

En rad politiker uppmanar nu att Säpo lägger korten på bordet.

Efter Aftonbladets avslöjande om hur informatören Hans Erik Sjöholm har spionerat på ledande vänsterpartister växer nu kravet på en oberoende utredning.

– Jag vill veta hur tusan de resonerar, säger riksdagsledamoten Jens Holm.

Säpos infiltratör Hans Erik Sjöholm uppfattas av många som en kontroversiell person. Han har starka åsikter i frågor som rör islam och invandring.

– Säpo har ett uppdrag att skydda demokratin och om det är så att man har arbetat så nära med en person som har uppenbara kopplingar långt ut på den högerextrema kanten så undrar jag var de har för omdöme egentligen, säger vänsterpartisten och före detta EU-parlamentarikern Jens Holm.

–  Det är uppenbart att han har en egen politisk agenda med det här och det kan man ju tycka att det kan han ha, men vi måste ju ha en säkerhetspolis som kan göra de rätta avvägningarna

Sjöholm och Jens Holm levde nära varandra i studentbostäder i Uppsala i mitten av 90-talet. Det var då Sjöholm infiltrerade Vänsterpartiet och lyckades bli vän med Holm. Han blev bland annat hembjuden på middag och rapporterade samtidigt om Holm till sina hanterare på Säpo.

Skriver till Säpo

– Finns det någonting ihopsamlat om mig så vill jag självklart ha ut all information, säger Holm.

Han skrev i går ett brev till Säpo med krav på att skyndsamt få del av eventuella uppgifter som samlats in om honom.

Även Vänsterpartiet centralt har skickat ett brev till Säpo. Partisekreteraren Aron Etzler kräver ett möte och skriver:

– Säpo ska skydda demokratin, inte ägna sig åt att åsiktsregistrera företrädare för ett öppet demokratiskt parti. Vi kommer att kräva att de lägger alla kort på bordet i den här frågan.

Säpo meddelade i går kväll att parterna nu kommer att hålla ett möte, men myndigheten vill inte säga när, var eller vilka som kommer att närvara.

– Det är mellan Säkerhetspolisen och Vänsterpartiet, säger pressekreteraren Fredrik Nilsson. Nu kräver Alf Karlsson som är chef för Miljöpartiets Samhällsteam i riksdagskansliet att Säpo lägger korten på bordet.

”Är bekymrad”

Den tidigare Vänsterpartiledaren Lars Ohly säger att det är anmärkningsvärt att Säpo lägger skattepengar på att granska medlemmar i ett riksdagsparti.

– Jag är bekymrad över om säkerhetspolisen inte vet vad de ska syssla med.

Även miljöpartisten Alf Karlsson riktar nu krav med anledning av Aftonbladets avslöjande.

Han är ledamot i Säkerhets- och Integritetsskyddsnämnden och kommer i augusti att begära att nämnden granskar Säpos arkiv för att gå igenom vilken typ av registrering som finns över de politiker som Hans Erik Sjöholm har lämnat uppgifter om.

– Jag kommer att föreslå den här granskningen när vi har vårt nästa sammanträde i augusti och jag hoppas att de andra ledamöterna tycker som jag, vi har alltid varit överens om de granskningar vi gjort tidigare, säger Alf Karlsson.