Nyheter

Svenskarnas dom: Livstid

Av: 

Jan Källman

NYHETER

Startade en cyberbordell i Filippinerna – nu har de dömts till livstid

Startade en cyberbordell i Filippinerna – riskerar nu livstid

Foto: AFP SCANPIX

En appellationsdomstol i Filippinerna har avslagit ett överklagande från svenskarna Stefan Sederholm, 33, och Andreas Solemo, 37, med begäran om ny rättegång. De blir nu kvar ytterligare ett antal år i fängelse innan Högsta domstolen eventuellt tar upp målet.

Svenskarna dömdes till livstids fängelse den 10 maj 2011. Brottsrubricering: människohandel. Sederholm och Solemo hade tillsammans med tre filippinska medborgare byggt upp och startat en så kallad cyberbordell med lokaler i ett industriområde utanför staden Cagayan de Oro.

Började 2009

Verksamheten startade i början av 2009. Ett 20-tal filippinska kvinnor anställdes för att mot betalning posera nakna och onanera framför webbkameror. Kunderna fanns över hela världen. De köpte tid hos kvinnorna och framförde sina önskemål om sexuella aktiviteter. Kvinnornas lön för arbetet var cirka 2 500 kronor i månaden, motsvarande ett vanligt kontorsjobb i Filippinerna.

Redan den 23 april 2009 slog polisen till mot verksamheten som då var i full fart. Tre filippinska män greps på platsen. Svenskarna togs av polisen när de anlände med flyg till Filippinerna samma dag. Den här typen av sextjänster på nätet är inte olagliga i Filippinerna. Men vid polisrazzian på cyberbordellen berättade dock en av kvinnorna att hon tvingats posera framför webbkamerorna mot sin vilja.

Placerades på ökänt fängelse

Svenskarna häktades i maj 2009 och placerades på det ökända Lumbia-fängelset. Rättegången mot svenskarna och de tre filippinerna började i februari 2011. Domen kom den 10 maj samma år: livstids fängelse för Andreas Solemo och Stefan Sederholm. De tre filippinska medborgarna fick 20 års fängelse vardera.

Svenskarna har nu vänt sig till UD med begäran om ekonomiskt bistånd för att kunna skaffa en ny advokat. Avslaget kommer att överklagas till Filippinernas högsta domstol. En process som tar flera år. Under tiden får Solemo och Sederholm sitta kvar på fängelset Davao Penal Colony på Mindanao, som är Filippinernas näst största ö, dit de nu flyttats från Lumbia-anstalten.

”En politisk dom”

Svenskarna anser sig ha fått en politisk dom, de stränga straffen ska visa att Filippinerna tar krafttag mot människohandel:

– Det absolut värsta, som vi ser det, så har vi blivit dömda för ett väldigt hemskt brott som är så väldigt långt från sanningen om vad vi verkligen har gjort. Nu sitter vi här på livstid och åtminstone jag har väldigt svårt att se att Filippinerna kommer att släppa oss, sa Stefan Sederholm till TV4:s Kalla Fakta förra året.

Om HD i Filippinerna inte tar upp målet igen och ändrar domen kan svenskarna tvingas sitta mellan 20 och 30 år i fängelse innan eventuellt de benådas.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Här ligger fängelset
Publisert: