Janni Spies får miljoner efter tvist

NYHETER

Tvisten med exmaken Christian Kjaer är vunnen.

Janni Spies får drygt 35 miljoner danska kronor efter flera års pengastrid om arbetet inom resekoncernen Spies, uppger danska medier.

Men frågan är om hon är nöjd.

Janni Spies stämde exmaken Christian Kjaer på 150 miljoner danska kronor, alltså över 176 svenska miljoner, efter att hon ansett sig ha behövt bidra med oskäligt mycket pengar till hans bostad och privata flygplan under de 20 år de var gifta.

Østre landsret i Köpenhamn har nu beslutat att hon får drygt 35 miljoner danska kronor i tvisten, ungefär 41 miljoner svenska kronor.

Änka efter resekung

Janni Spies är änka efter resekungen Simon Spies.

I rätten ska hon ha berättat att Christian Kjær krävde miljonbelopp av henne varje år, framförallt under 90-talet då han började arbeta i styrelsen för resekoncernen Spies.

Anledningen till att han gick in i styrelsen var för att hjälpa hustrun, skriver danska nyhetsbyrån Ritzau. Bolaget såldes sedan 1996.

Janni Spies fick bland annat rätt av landsretten om att hon skulle få pengar tillbaka för styrelsearbete och bidraget till bostaden som Christian Kjær hade fått. Däremot prutades beloppet ner.

”Har inte ångrat det”

Striden mellan 50-åriga Janni Spies och 70-årige Christian Kjær har kallats ”det största skilsmässekriget någonsin” i Danmark av bland annat Ekstrabladet.

– Jag hade gärna varit utan en rättegång. Jag har inte ångrat det, men jag hade hoppats att vi kunde göra det här bakom stängda dörrar. Men han önskade att det var öppen domstol, har Spies tidigare sagt till tidningen.

Spies advokat är missnöjd med utfallet i tvisten, enligt danska BT.dk.

– Hon stämde honom på 135 miljoner, plus ränta och en dollarsumma som når upp till ett samlat belopp på 150 miljoner. Hon får 35. Så det är klart att jag som advokat skulle kalla det ett nederlag, säger John W. Böndergaard, en utomstående advokat som arbetat med liknande tvister, till tidningen.