Instagram kastar ut 12-åringar

Av: Martin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Konton spärras – men är fortfarande öppna för kommentarer

För Linnea, 12 år, och hennes mamma Gunilla kom avstängningen överraskande.
För Linnea, 12 år, och hennes mamma Gunilla kom avstängningen överraskande.

Under 13 år? Då kan du glömma medlemskap på bildsajten Instagram.

Den senaste tiden har mängder av unga kastats ut från tjänsten.

Men kontona raderas inte – utan fortsätter att vara öppna för kommentarer.

– Alla andra kan kommentera men jag kan inte göra något åt det, säger 12-åriga Linnea, som stängdes av i veckan.

Bilder, följare och statusuppdateringar.

Att dela sin vardag via den sociala närverkssajten Instagram har de senaste åren blivit allt mer populärt bland unga. Men efter att Facebook köpte tjänsten i fjol har ålderskontrollen blivit hårdare - och nu har mängder av svenska användare som är under 13 år fått sina konton avstängda.

– Det stämmer, det här är en del i vårt arbete med säkerhet, där unga användare och deras föräldrar ska känna sig säkra på Facebook och Instagram, säger Jan Fredriksson, Facebooks presstalesman i Norden.

– Användaren får ett meddelande om att vi har sett att personen är för ung, vilket strider mot reglerna. Kontot stängs av och då måste du skicka in bevis på att du är 13 år, säger Fredriksson.

13-årsgräns

Hur många barn som har blivit blockerade från tjänsten vill inte Facebook kommentera, men efter att Svt:s nyhetsprogram Lilla Aktuellt uppmärksammat massblockeringen har mängder av barn hört av sig till programmet.

För Linnea, 12 år, och hennes mamma Gunilla kom avstängningen som en chock.

– Vi förstod inte vad det var. Jag bad Linnea att starta om telefonen, men det fungerade fortfarande inte. Sedan sökte vi på webben och förstod vad som hade hänt, säger Gunilla till Aftonbladet.

– Vi vet att det är en 13-årsgräns, men ålder är faktiskt bara en siffra. Du kan vara fullt mogen att hantera sådant här som 12-åring, och omogen när du är 14 år.

Flera konton spärrade

När Linnea försökte logga in på Instagram fick hon ett meddelande som sa att hon var tvungen att bekräfta sin identitet. När hon sedan försökte komma in på Facebook möttes hon av ett liknande meddelande.

Men samtidigt som Linneas inloggningsuppgifter är spärrade ligger både Facebook- och Instagramsidorna fortfarande uppe - och är öppna för kommentarer. 

– Det är lite tråkigt att jag inte kan komma in. Alla andra kan kommentera men jag kan inte göra något åt det, säger Linnea.

– Nu skulle ju vem som helst kunna tagga henne eller skriva något taskigt. Det är dåligt skött, ska man stänga av får man göra det ordenligt så att ingen kan komma åt kontot. Om det är en säkerhetsfråga ska man inte låta barnen vara utsatta på det här sättet, säger Gunilla.

Vill inte kommentera

Både Facebook och Instagram har en 13-årsgräns, vilket står i användarvillkoren. Men hur Facebook har gått till väga för att identifiera underåriga användare vill företaget inte kommentera.

Jan Fredriksson vill inte heller berätta om ålderskontrollen är något man gör genom att aktivt gå igenom flödet av användare.

– Genom att det handlar om säkerhet kan vi inte prata med media om hur det fungerar, säger han.

Publicerad: