Obamas skräck: Falun och Kalmar

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Svenskstäderna i USA gillar Republikanerna

1 av 3

Att många svenskar gillar president Barack Obama är ingen nyhet.

Men att stödet för oppositionspartiet Republikanerna är enormt i Kalmar, Lund och Falun kommer nog som en överraskning för många.

Årets amerikanska presidentval mellan Barack Obama och Mitt Romney ser ut att bli en riktig rysare.

I Sverige är dock stödet för den sittande presidenten monumentalt. När ­Aftonbladet ställde frågan: ”Vilken kandidat vill du se som USA:s president?” svarade 89 procent Obama medan bara 11 procent hellre ser republikanen på posten.

Men de gamla svenskättlingarna i USA är sannolikt av en annan åsikt.

McCain var favorit

Siffror som CNN i Sverige och United Minds har ­tagit fram visar hur städer med svenskklingande namn röstade i valet 2008. På många platser var den dåvarande republikanske kandidaten John McCain en stor favorit.

I amerikanska städer som Lund, Kalmar och Gothenburg vann McCain stort med 83, 60 respektive 74 procent av rösterna.

– Det beror till stor del på hur de traditionella svenskbygderna i USA ser ut. Det är ofta mindre och medelstora orter, och de är ofta mer republikanska. Demokrater bor oftare i storstäder, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds och en av CNN Sveriges expertbloggare i bevakningen av det amerikanska presidentvalet.

Siffrorna i de gamla svensktrakterna har med största sannolikhet inte ändrats till Obamas fördel sedan 2008.

Vita områden

– Många tror att Obama kommer få den lägsta andelen av röster från vita amerikaner någonsin som demokratisk presidentkandidat. Svenskbygderna är väldigt vita områden, säger Carl Melin.

Han fortsätter:

– Han har i stället ett väldigt starkt stöd bland de spansktalande och svarta.

Men det finns undantag. ­I de två städerna Stockholm, i staterna Wisconsin och Maine, var stödet för Obama starkt, med 69 respektive 61 procent av rösterna.

Publicerad: