Nyheter

Tobakshalten ska inte regleras i nytt EU-direktiv

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Glädjebesked för snusare – ett av hoten undanröjt

Den svenska snusoffensiven fortsätter.

Nu har EU-kommissionären Tonio Borg lovat den svenska regeringen att en reglering av tobakshalten - som hotar den svenska prillan - inte ska finnas med i förslaget till nytt tobaksdirektiv.

– Men han var mer svävande när det gäller reglering av smakämnen, säger handelsminister Ewa Björling (M).

Som andra svenska minister på kort tid var det i dag dags för handelsminister Ewa Björling av träffa den nya EU-kommissionären Tonio Borg. I fredags hade han barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) på besök. De båda ministrarna har framför allt velat diskutera snus med kommissionären, som har hälso- och tobaksfrågor på sitt bord.

Inom kort ska EU-kommissionen nämligen lägga fram ett förslag om ett nytt tobaksdirektiv. Den senaste tiden har avslöjandena duggat tätt om olika skrivelser i direktivsförslaget som skulle kunna slå mycket hårt mot det svenska snuset.

Gick i taket

Sedan inträdet i unionen har Sverige ett undantag mot det snusförbud som råder i EU, men samtidigt rådet exportförbud på snus.

I förra veckan avslöjade Aftonbladet att det ännu fanns med skrivelser i förslaget som i praktiken skulle slå ut det svenska snuset. Enligt uppgifterna slogs fast att en tobaksprodukt ska innehålla 85 procent tobak, vilket skulle kunna slå undan benen på snuset som bara innehåller cirka 50 procent. Nyheten fick flera svenska EU-parlamentariker att gå i taket.

Tidigare har det dessutom kommit rapporter om kommissionen vill förbjuda vissa smakämnen i tobak, som skulle slå hårt mot snuset.

När Maria Larsson var på besök hos Borg i fredags fick hon inte veta något om vad det kommande direktivsförslaget ska innehålla. Men för handelsminister Ewa Björling var det annorlunda.

– Borg sa att han hade hört rykten som hade florerat i media om att tobakshalten skulle regleras, att en tobaksprodukt skulle innehålla minst 85 procent tobak. Han sa att det inte stämmer, att det inte finns något sådant i direktivsförslaget, säger hon.

Men när det gäller regleringen av smakämnen så var EU-kommissionären mer svävande i sina svar.

– Där var han lite mer svävande om hur gränserna skulle se ut och vad förslaget skulle innehålla, säger Ewa Björling.

Förbudet irriterar

Den svenska regeringen har under en lång tid slagits för att exportförbudet på svenskt snus ska hävas. Förbudet ser dock med all sannolikhet ut att bli kvar, något som irriterar Björling.

– Jag tog upp att det svenska snuset inte ska vara diskriminerat och mobbat på EU:s inre marknad. Dels för att konkurrensfrihet måste finnas, snus är en vara som alla andra. Dessutom har jag väldigt hårt pekat på att EU-kommissionens fakta måste bygga på vetenskaplig grund, säger hon.

Handelsminister sa efter mötet att hon inte kommer att vara nöjd förrän exportförbudet på svenskt snus är borta.

– Man kan sammanfatta det som att vi har drivit ett lågintensiv konflikt om det här i flera år. Om exportförbudet finns kvar, då börjar ett fullskaligt krig, säger hon.

EU-kommissionens förslag till nytt tobaksdirekiv ska presenteras inom kort, senast den sista januari 2013. Sedan går ärendet vidare till EU-parlamentet och ministerrrådet, som måste komma överens innan direktivet kan bli verklighet.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert: