Meteorologen: Stanna hemma

avVictor Stenquist, Sofia Roström Andersson, TT

Nya tunga väderbesked – än är inte snökaoset över

Under veckan fortsätter snön att falla i stora delar av landet, men svårast får östkusten.

Snön ligger redan tung – då kommer nya deci­metertjocka lager.

Ovädren kommer från flera håll och den hårt drabbade östkusten får räkna med fler svårig­heter.

– Har man möjlighet så stanna hemma, säger Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se.

Med trafikkaos och stillastående tåg fortfarande färska i minnet kommer nya tunga väderbesked.

Under veckan fortsätter snön att falla i stora delar av landet och östkusten får fortsätta brottas med stora snömängder.

Störningar i trafiken

I går föll stora mängder över Kalmar län och Öland med klass 2-varningar som följd. Varningen låg kvar till i dag, men drogs under dagen ned.

Och vädret ställer till det i trafiken.

E 20 mellan trafikplatserna Folkesta och Marielunde i riktning mot Strängnäs var avstängd under flera timmar eftersom ett lastbilssläp skulle bärgas.

Strax efter klockan 08 i morse välte en linjebuss på väg 1119 i höjd med Tängelsås nordost om Lund. Ett 15-tal passagerare färdades i bussen, men ingen kom till skada enligt polisen. 08.45 körde en bil av E22:an i Norrköping, men det är oklart om någon skadats, och tidigt i morse inträffade en olycka med två lastbilar norr om Nyköping.

Drar norrut

Under dagen drar snöstormen vidare norrut. På tisdagseftermiddagen utfärdades en klass 1-varning för Gävleborgs län.

– Det utvecklas ett nytt lågtryck som drar över Östersjölandskapen och kan ge mellan en och två decimeter nysnö, säger Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se, och fort­sätter:

– Det jag kan tänka mig är att det blir fortsatta störningar i trafiken, såväl flyg-, väg- som kollektivtrafik. Snöröjarna har redan fått undan mycket snö, men många vägar har blivit smalare med stora vallar. När det kommer mer blir det svårt att stoppa undan.

Martin Hedberg upp­manar dem som kan att stanna inomhus.

– Om man inte behöver åka i väg är det bra att stanna hemma. Om man har möjlighet att jobba hem­ifrån och lösa sådana saker, så är det för egen och andras skull bra att inte öka på trycket på kommunikationerna.

Snöandet lugnar sig sedan några dagar när ovädret tunnas ut på väg norrut över landet.

Nya svårigheter väntas dock redan till helgen – då i landets sydvästra delar.

Kan bli varningar

Ett högtryck över Sibirien och det enorma lågtryck över Atlanten som väntas nå Skandinavien, bildar tillsammans en tryckskillnad som väntas ge kraftiga vindar över södra Sverige – och mer snö.

– I och med att det är sydliga vindar, är det lite mildare luft som matas på. I ställ­et för temperaturer runt tio minusgrader, kommer det att ligga runt noll. Det innebär att snön blir lite blötare och lite tyngre, säger Maria Svedestig, meteorolog på SMHI.

Håller sig temperaturen över noll är risken i stället stor för samma drivbildning som drabbat öst- kusten.

Västkusten har hittills förskonats från stora snömängder – men det kan bli ändring till helgen.

– På en del ställen kan det komma mellan 10 och 25 centimeter och det kanske kan komma mer. Om den prognosen står sig kan det mycket väl bli varningar för stora snömängder under helgen, men det vet vi först senare, säger Maria Svedestig.

Fotnot: På Trafikverkets webbsida uppdateras läget i trafiken – län för län – kontinuerligt.