”Det här är en storm på steroider”

Sandy har lämnat Karibien – nu tar orkanen sikte på New York

NEW YORK/STOCKHOLM. USA håller andan.

Monsterorkanen Sandy, som hittills skördat 44 människoliv, har lämnat Karibien och rör sig nu rakt mot den amerikanska östkusten.

Där kan den komma att orsaka enorma problem för uppemot 60 miljoner människor nästa vecka.

– Det är extremt ovanlig och farlig storm, varnar meteorologen Alex Sosnowski.

Orkansäsongen i Nordamerika ska egentligen vara på väg mot sitt slut och risken för stora tropiska stormar minimal.

Men likafullt brakar kategori 2-monstret Sandy, av somliga omdöpt till ”Frankenstorm”, just norrut längs östkusten – och i början av nästa vecka väntas den vända västerut, rakt in över Pennsylvania, New Jersey och New York.

”Extrem och farlig”

Värst av allt:

Sandy kolliderar då av allt att döma med en kraftig kallfront på väg västerifrån och i så fall uppstår vad meteorologerna kallar en ”perfekt storm”

 – Vi har aldrig sett något liknande. Det är en extremt ovanlig och farlig storm, säger Alex Sosnowski på väderlekstjänsten Accuweather.

Ett stort område – med Manhattan mitt i skottlinjen – kommer att drabbas av hårda vindar, våldsam nederbörd i form av både regn och snö samt en kraftig flodvåg – och såväl översvämningar som långvariga strömavbrott är att vänta.

Uppemot 60 miljoner människor lär berörs och kostnaderna för skadorna kan komma att överstiga en miljard dollar. Det här är en storm på steroider, varnar Alex Sosnwski.

Nervositeten i de östra delarna av USA är stor, på flera håll har bunkring av vatten, konserver och batterier redan påbörjats.

Katastrofberedskap i New York

I New York råder redan katastrofberedskap och myndigheterna överväger att stänga ner kollektivtrafiken – precis som när orkanen Irene var under insegling förra hösten.

Däremot har man ännu inte evakuerat de närmare 375 000 innevånare som bor i lågt belägna områden.

– Vi tror inte det att det är nödvändigt att ta det beslutet ännu, säger borgmästaren Michael Bloomberg.

–  Men jag uppmanar alla att vara beredda och ha vatten och ficklampor till hands. Vi kommer att känna av effekterna av den här stormen i flera dagar.

Sandy har skördat 44 dödsoffer i Karibien, och när stormen nu ställer in siktet på USA tror experter att upp till en tredjedel av landet kan påverkas.

Publisert: