Greps – efter 5 år på flykt

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Ny succé för svenska polislistan: Efterlyst togs av elitstyrka i Italien

Dritan Hoxha, 33, misstänks ha rånat sparbanken i Kopparberg och skjutit vilt ­omkring sig.

I flera år var han internationellt efterlyst på polisens Ikaroslista tillsammans med ett 20-tal grova brottslingar.

Nu har han fångats i ­Italien.

– Det är bara en tidsfråga innan vi griper resten, ­säger Bertil Olofsson på Rikskrim.

Foto: AP
Slog till i gryningsräd Det var den italienska karabinjärpolisen som i samarbete med svensk polis grep den misstänkte rånaren Dritan Hoxha, 33, i torsdags förra veckan.

Polisens Ikaroslista samlar de allra värsta misstänkta brottslingarna som gömmer sig utomlands. Det handlar om mördare, rånare, knarkhandlare och ­bedragare.

En av dem är Dritan Hoxha från Albanien. Han är misstänkt för mordförsök och grovt rån i Kopparberg i januari 2007. Tillsammans med två – redan dömda – gärningsmän ska han ha ­rånat den lokala sparbanken, skjutit skarpt och kommit över 246 000 kronor.

”En stor framgång”

I torsdags i förra veckan fångades han in under en gryningsräd av den italienska karabinjärpolisen.

– Det är en stor framgång för vårt internationella ­arbete, säger Bertil Olofsson, chef för internationella ­sektionen på Rikskriminalpolisen.

På Rikskrim är man mycket förtegna om operationen men bekräftar att svensk och italiensk polis samarbetat för att få till stånd ett gripande.

– Jag kan inte gå in på vilka metoder vi använder. Just nu sitter han i Italien i avvaktan på att bli utlämnad till Sverige, säger Bertil Olofsson.

För de kriminella som försöker fly rättvisan kan en placering på Ikaroslistan ­vara förödande.

På ett års tid har sju g­rova brottslingar gripits.

Enligt Rikskriminal­polisen beror framgångarna på ett ”intensifierat internationellt samarbete” mellan svenska polismyndigheter och deras utländska kollegor.

– För oss är det oerhört ­angeläget att se till att Sverige inte blir en fristad för ­internationellt efterlysta. Och de som har begått ett brott i Sverige och försöker hålla sig gömda utomlands ska känna samma sak. De ska återbördas till Sverige, säger Bertil Olofsson.

Risk för våld

Just nu finns 16 personer på Ikaroslistan. Bertil Olofsson uppmanar allmänheten att ringa polisen i stället för att ingripa om någon av personerna skulle dyka upp i Sverige igen.

– De har oftast en stark ­motivation att inte bli gripna. Ofta har de begått väldigt våldsamma brott som renderar längre fängelsestraff. Därför finns risken att de tar till våld för att komma ­undan, säger Bertil Olofsson.

Han är övertygad om att framgångarna med Ikaroslistan kommer att fortsätta.

– Att de kommer att bli gripna är jag fullständigt övertygad om, det är bara en fråga om när, säger Bertil Olofsson.

Här är några av de mest jagade

Dritan Hoxha, 33, Albanien

■ ■ Misstänks för mordförsök och grovt rån efter att ha rånat sparbanken i Kopparberg och skjutit skarpt. Ska ha kommit över 246 000 kronor.

Greps: Förra torsdagen av den italienska karabinjärpolisen under en gryningsräd mot ett hus i byn Santa Maria di Licodia, ett par mil från kuststaden Catania. GRIPEN

✓ Goran Rubar, 35, Sverige

■ ■ Efterlyst för grovt narkotikabrott i Stockholm 2011.

Greps: September 2011 i Stockholm, enligt TV3:s ”Efterlyst”. GRIPEN

✓ Miroslav Horvath, 41, Slovakien

■ ■ Satt i fängelse för människo-handel och grov stöld men rymde från anstalten.

Greps: September 2011 i Slovakien när han satt och åt lunch på en restaurang. Låtsades först -vara någon annan men erkände sin rätta identitet på polisstationen. GRIPEN

✓ Slavko Milosevic, 34, och Vladan Nikcevic, 34, Montenegro

■ ■ Misstänkta för medhjälp till mord i Skärholmen i södra Stockholm 2003. -”Cigarettkungen” Ratko -Djokic, 54, sköts ner när han lämnade sin boxningsklubb i Skärholmens centrum. Efter mordet bilades de till Malmö och misstänks sedan ha försvunnit via Köpenhamn och Tyskland till Spanien, och därifrån återvänt till Montenegro.

Kan finnas i: Okänt.

✓ Rade Cvetkovic, 35, Serbien

■ ■ Häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för grovt narkotikabrott. Använder sig av sitt alias Peter Leensky.

Kan finnas i: Okänt.

✓ Saoud Rezgani, 36, Marocko

■ ■ Satt fängslad för grovt narkotikabrott efter att ha smugglat 50 -kilo cannabis till Sverige. 2004 -låtsades han vara sjuk och fördes till akuten på Norrtälje sjukhus. Där väntade två män i rånarluva som fritog Rezgani under hot.

Greps: I Málaga på spanska solkusten den 25 juli i år. GRIPEN

✓ Alicio Santos Nascimento, 27, Sverige

■ ■ Häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för grovt -narkotikabrott och grov narkotikasmuggling i februari och mars 2008.

Kan finnas i: Okänt.

✓ Ramunas Buzunas, 43, Litauen

■ ■ Greps 2003 efter att polisen hittat tio kilo -metamfetamin i hans bil. Dömdes senare mot sitt nekande i tingsrätt och hovrätt till nio års fängelse. Ett år senare lyckades han fly från häktet i Karlskrona och är sedan dess försvunnen.

Kan finnas i: Italien.

✓ Azad Abdelkarim, 49, Irak

■ ■ Misstänkt för mord i Göteborg 2004. En 28-årig man mördades under ett knivslagsmål på en svartklubb på Friggagatan i -Göteborg. Azad Abdelkarim misstänks ha utdelat huggen och flytt platsen innan polisen hann fram.

Kan finnas i: Okänt.

✓ Donald Roskic, 36, Sverige

■ ■ Roskic misstänks ha köpt elva kilo amfetamin vid årsskiftet 2004–2005 från Polen för att sälja i Sverige. Sedan 2005 har han varit häktad i sin frånvaro, misstänkt för grovt narkotikabrott.

Greps: I Torrevieja, Spanien, i juni i år. Enligt spanska nyhetsbyrån Efe har Roskic levt ett ”vanligt liv” i Torrevieja. Han arbetade vid ett bevakningsföretag och -använde sig av sin 39-åriga brors identitet för att undvika upptäckt. GRIPEN

✓ Stefan Jasmine Tapai, 45, Sverige

■ ■ Häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för grova smugglings- och dopningsbrott 2008–2009. -Efter flera stora tillslag mot ligan där Tapai misstänks vara huvudman flydde han troligen till Serbien.

Kan finnas i: Serbien, Spanien.

✓ Dejan Dodos, 33, Sverige

■ ■ Häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för grov misshandel, grovt vållande till -annans död och grovt vapenbrott. I januari 2006 sköts en 23-årig man till döds i Malmö och polisen tror att Dodos är medskyldig till dådet.

Kan finnas i: Serbien.

✓ Edgars Kozlovski, 20, Lettland

■ ■ Är på rymmen från ett fängelsestraff för personrån och övergrepp i rättssak som han ska avtjäna i Estland. Sedan i somras har han synts till i de norra delarna av Örebro län.

Kan finnas i: Okänt.

✓ Piotr Wisniewski, 37, Polen

■ ■ Häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för minst fem fall av systematiskt utförda grova bedrägerier till betydande värden.

Kan finnas i: Okänt.

✓ Oleksandr Cherepovskyy, 29, Ukraina

■ ■ Häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för grovt rån i Stockholm år 2008.

Kan finnas i: Okänt.

✓ Emre Cakir, 25, Turkiet

■ ■ Misstänkt för grovt rån i Braunau, Öster-rike, 2009.

Kan finnas i: Okänt.

✓ Ulf Anders Lindström, 65, Sverige

■ ■ Häktad i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för mordbrand i Skåne 2008. Ulf Lindström misstänks ha bränt ner sitt galleri utanför Höllviken. Polisen har spårat Lindströms bil på Öresundsbron och flera andra ställen i Europa innan den hittades i Italien.

Kan finnas i: Okänt.

✓ Lars Rickard Melin, 43, Sverige

■ ■ Dömdes 2005 till sex års fängelse för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Hann aldrig börja avtjäna straffet innan han försvann.

Greps: Var på rymmen under sex år innan han september 2011 greps på en bilfirma i Gävle där han ska ha arbetat. GRIPEN

✓ Thomas Ljung, 50, Sverige

■ ■ Dömdes 2009 till tre års fängelse för bokföringsbrott och medhjälp till grovt skattebrott, omfattande miljontals kronor, men höll sig undan.

Greps: Anmälde sig själv på polisstationen i Norrmalm, Stockholm, september 2011. GRIPEN

Publicerad: