Nyheter

Marinsoldater bordade Estelle

Av: 

Victor Friberg

NYHETER

Ship to Gazas skepp Estelle har bordats av israelisk militär.

– Vi är under attack, säger Dror Feiler som befinner sig ombord.

Det var vid klockan 10.15 i dag som Ship to Gazas Estelle blev bordat av israeliska militärer.

– Det hände alldeles nyss. Det var fem till sex militärbåtar som kom och maskerade militärer gick om bord, säger Mikael Löfgren till Aftonbladet vid halvelvatiden.

Hur är läget nu?

– Jag vet inte, det är väldigt mycket just nu. Men jag hörde en massa liv i bakgrunden och de maskerade militärerna är kvar ombord, säger Mikael Löfgren som varit i kontakt med besättningen via telefon.

Vet du om någon blivit skadad?

– Nej, jag vet bara att det har hänt. De är kvar ombord och det pågår fortfarande, sedan bröts samtalet, säger Mikael Löfgren.

På sin hemsida skriver Ship to Gaza att attacken inträffade på internationellt vatten, och där säger Dror Feiler, som befinner sig ombord att attacken fortfarande på går.

– Vi är under attack, säger han i ett pressmeddelande.

Samtidigt lade Ship to Gaza upp en förinspelad video på sin Facebooksida.

– Om du ser det här klippet så betyder det att kontakten med Estelle har brutits, säger Jim Manly, talesperson för Ship to Gaza.

I klippet uppmanar Manly alla tittare att stå upp för besättningen.

– Vi uppmanar alla att ta kontakt med respektive myndigheter och kräva att våra mänskliga rättigheter respekteras. Vi har inte gjort något olagligt, säger han.

Oklart vad som händer nu

Den israeliska marinen har bekräftat att man bordat fartyget.

”För en kort stund sedan bordade israeliska marinsoldater Estelle, ett fartyg på väg mot Gazaremsan som försökte bryta den marina säkerhetsblockaden”, skriver man i ett uttalande enligt AFP.

Enligt Mikael Löfgren är det väldigt oklart vad som händer nu.

– Jag vet inte. Vi räknar inte med att kunna ha någon mer direktkontakt med dem förrän de släpps och kommer ur landet. Det kanske kan finnas möjlighet till indirekt kontakt genom advokater och ambassaden men i nuläget vet jag faktiskt inte, säger han.

Detta är tredje gången som Ship to Gaza försöker leverera varor till Gaza. Vid första försöket 2010 dödades nio aktivister när Israel bordade ett skepp utanför Gaza.

Israel: ”Det gick lugnt till”

Det israeliska försvaret (IDF) har kommenterat det inträffade på sin hemsida.

”Bordningen utfördes i enlighet med internationell lagstiftning och på uppdrag av den israeliska regeringen”, skriver man på hemsidan.

Och aktionen ska enligt Israel ha gått lugnt till.

”De israeliska marinsoldaterna agerade som planerat och gjorde allt för att säkra passagerarnas säkerhet. Efter bordningen, som genomfördes utan våld, erbjöds passagerarna mat och dryck”, skriver IDF.

Enligt samma hemsida bogseras Estelle nu till staden Ashdod.

Ska få träffa ambassadspersonal

Tidigare i dag ville svenska UD vill inte kommentera det inträffade, men vid 16-tiden berättade man att ambassaden i Tel Aviv fått löfte om att träffa dem.

– Vår ambassad i Tel Aviv har fått löfte om att vi ska få konsulärt tillträde till svenskarna, det är i stort sett det jag vet i nuläget, säger Mats Samuelsson på UD:s presstjänst.

Han säger också att allt, hittills, skötts enligt reglerna.

– Det är så det ska gå till. När svenskar sitter frihetsberövade utomlands så ska vi få tillträde till dem, säger Mats Samuelsson.

Någon närmare information om själva bordningen har UD dock inte fått.

– Nej vi får nog avvakta och se vad de säger när vi träffar dem. Vi får se hur de beskriver det hela helt enkelt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 20-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert: