25 år sedan Åmselemorden – så gick det sedan

Brottet var för grymt för att vara sant.

Två ungdomar dödade en barnfamilj – för en cykels skull.

I dag är det 25 år sedan Sverige skakades av trippelmordet i Åmsele.

Det var kyrkovaktmästaren och vännen Hannes Sandström som hittade dem.

Flerbarnspappan Sten Nilsson, 49, och mellansonen Fredrick, 15. Skjutna i huvudet med en hagelbössa. Mamma Ewa Nilsson, misshandlad till döds i en skogsdunge.

Söndagsmorgonen 3 juli 1988 satte spår i hela Sverige. Under flera år och decennier skulle det bestialiska brottet – trippelmordet i Åmsele – uppmärksammas, minnas och fördömas.

Jakten på de två förövarna engagerade polisen i alla nordiska länder och efter några dagar ringade man in deras identitet. De efterlysta var två unga biltjuvar från Finland: Juha Valjakkala, 23, och Marita Routalammi, 21.

Kallades ”Bonnie & Clyde”

Under sju dagars flykt genom Sverige kallades de i tidningsrubrikerna för "Juha och Marita" och "80-talets Bonnie & Clyde".

Utredningen visade att de av en slump hade stannat till med sin stulna bil vid Åmsele kyrka, druckit likör och ätit chips och senare på natten gett sig ut på en stöldturné i det lilla samhället.

Klockan tio över tre var de på väg tillbaka till kyrkoparkeringen men stannade till när de passerade familjen Nilssons blåa hus i vägkorsningen. Juha hade fått syn på en cykel i ett cykelställ och tog den.

Någon inne i huset knackade på fönstret för att skrämma bort tjuvarna som inte brydde sig. För att stoppa dem satte sig Sten Nilsson och hans 15-åriga son, nyss hemkommen från ett disco, i bilen och körde efter den vinglande, stulna cykeln.

Pappan och sonen avrättades kort därefter med hagelbössa på kyrkogården i Åmsele. Mamman, som cyklade strax efter dem och hörde skotten, hittades nästa morgon död i en talldunge några hundra meter från kyrkan.

En vecka senare samlades Åmseleborna i samma men nu fullsatta kyrka till en minnesgudstjänst för familjen Nilsson. Först efter gudstjänsten fick de veta att gärningsmännen gripits samma morgon i danska Odense.

Fick kärleksbrev i fängelset

Uppmärksamheten kring en av de mest dramatiska mördarjakterna i svensk kriminalhistoria ledde parallellt med sorgen till att det skapades en kultbild kring paret. Juha Valjakkala fick flera decennier efter morden horder av kärleksbrev i fängelset.

Detta trots att rättsläkarna tidigt slog fast att han hade an antisocial och narcisistisk personlighetsstörning med okontrollerad aggression och brist på empati.  Redan vid 15 års ålder hade han hunnit gripas av polisen hela 65 gånger.

Under rättegången skyllde paret på varandra men tingsrätten fastslog i februari året efter morden att det var Juha Valjakkala som hållit i hagelbössan. Han dömdes till livstids fängelse och Marita Routalammi till två års fängelse för medhjälp till misshandel, en brottsrubricering som i hovrätten ändrades till medhjälp till grov misshandel.

Först, 2002, erkände Juha Valjakkala att det var han som sköt.

Publisert: