Vilka filmer ser man på i Helsingborg?

NYHETER

Kjell Sundvall eller Krzysztof Kieslowski? Eller bor du rent av i Sveriges Rambobälte?

Smaken skiftar i de olika städerna. Kolla vilka filmer som går bäst i din stad.

Foto: Filmexperten Orvar Säfström.

Över 15 miljoner biobesök gjordes i Sverige under 2006. Pirates of the Caribbean 2, Casino Royale och Da Vinci-koden drog inte helt oväntat flest besökare.

Men svenska folket går inte att dra över en kam vad gäller filmsmak. Det finns regionala skillnader och genom landet sträcker sig pärlband av städer där det enda som överhuvud taget är värt att dra undan ridån för är Hollywoodrullar.

Vi pratar om det svenska Rambobältet.

Action i industristäder

Traditionellt sett är det mindre industri- och arbetarstäder som har en pang pang-stämpel medan de snobbigare akademikerna ofta söker lite större utmaningar på vita duken.

Även om trenden har suddats ut lite de senaste åren finns det fortfarande tydliga skilnader mellan städerna.

– Jag tror absolut att det finns sociala koder som avgör vilken typ av filmer man väljer att se, säger Svt:s filmexpert Orvar Säfström. Men han är noga med att lägga in en brasklapp.

– Självklart finns det filmintresserade personer i alla samhällsgrupper.

Tillgänglighet avgör

Det är inte bara en persons bakgrund och placering på socialgruppsstegen som sätter filmsmaken. Mycket handlar även om tillgänglighet där man bor och filmvana, tror Orvar Säfström.

I många universitesstäder byggs det upp ett klimat som främjar ett mer aktivt filmintresse, menar han.

- Där samlas många unga människor och där bildas det filmklubbar och festivaler som synliggör alternativ till Hollywood.

Tycker du att man ska oroas över filmsegregeringen?

– Nej, vafan, var glad att folk ser film. Den dagen man låser fast människor i biosalongen och tvingar dem att se alternativfilm är vi illa ute. Då är det A Clock work Orange på riktigt.

20 mest sedda filmerna i Helsingborg 2006

Erik Wiman