Nya svartklubbar dyker upp i Malmö

NYHETER

Polisen: De har öppet ett tag, sedan är de väck

Tre år efter polisens stora svartklubbssatsning drog igång finns fortfarande ett trettiotal klubbar i Malmö som saknar tillstånd. Och nya dyker upp hela tiden.

– De har öppet ett tag, sedan är de väck, säger Christer Thulin vid Malmöpolisen.

I onsdags kväll slog polisen till mot klubben ”Pirane”. Klubbens ägare greps med en kniv och heroin på sig. Han sitter nu anhållen, misstänkt för narkotikabrott. Foto: JENS C HILNER

Ett par fiskespön på väggen skulle fungera som rekvisita, men bakom dörren samlades ett gäng missbrukare. I onsdags kväll slog polisens närpolisenhet till mot klubben ”Pirane” på Kristianstadsgatan där sammanlagt åtta drogpåverkade personer vistades. Den man som utpekas som ägare av klubben hade en kniv och heroin på sig när han greps och sitter nu anhållen, misstänkt för narkotikabrott.

– Det var ett spontant besök av oss som ledde till tillslaget, säger polisinspektör Håkan Gustavsson som ingår i polisens grupp ”svartklubbsprojektet”.

Går inte att dölja

Projektet startades 2003 i samarbete mellan bland andra polisen, kommunen och brandkåren för att få bort den stora mängden oetablerade klubbar. Efter tre år har klubbarna bytt karaktär och flyttat runt, men polisen bedriver fortfarande spaning mot ett trettiotal av dem.

– Drygt tio av dem är aktiva i dag. Skillnaden mot för ett par år sedan är att de ploppar upp emellanåt och sedan försvinner de. Men det går inte att dölja sådan verksamhet, säger Christer Thulin, polisinspektör som jobbat med bekämpningen av svartklubbarna.

– Förr gick klubbarna ut med infoblad och tog entré av gästerna. Det vågar de inte längre, säger han.

Kajsa Sigvardsson (.se)