Hans mobil porrkapades

NYHETER

Vännerna fick porr med Krister som avsändare

Foto: PINSAMT Krister Lundkvists mobiltelefon började plötsligt skicka porr-mms till hans bekanta. Det var ryska hackare som hade kapat mobiltelefonen. "Det är inte roligt om det är fler som får sex-mms där det står att jag är avsändare" säger han.

MALMÖ

Plötsligt började Krister Lundkvists mobiltelefon skicka porr av sig själv.

Ryska hackare kapade hans telefon och sände porrbilder till kontakter i hans telefonbok.

– Det var mycket pinsamt, säger han.

Tidigt i går morse fick en väninna i Malmö ett porrmeddelande i sin mobiltelefon där det stod att Krister Lundkvist var avsändare.

– När jag fick höra det förstod jag att någon kapat min telefon. Förra veckan fick min flickvän i Norge ett mms från mig trots att jag inte skickat något. Men hon kunde inte öppna det.

Kontaktade Telia

Krister Lundkvist kontaktade Telia Sonera.

– De lovade att undersöka vad som hänt. Jag är glad att jag har dem som operatör eftersom jag har förtroende för företaget.

När man öppnar mms-meddelandet står det ”From Russian Hackers. Virtual Sex Machine.”

– Jag har över 400 kontakter i min telefonbok. Det är inte roligt om det är fler som får sex-mms där det står att jag är avsändare.

Jan Sjöberg, presschef på Telia Sonera, säger att något liknande inte drabbat deras kunder tidigare, men att de ska undersöka vad som hänt.

Risk att fler drabbas

Enligt Anders Johansson, chef för avdelningen för nätsäkerhet på Post- och telestyrelsen, finns det risk att fler drabbas i framtiden.

– Det här gäller smarta telefoner med uppkoppling till nätet. Liksom när man surfar från en dator kan man få in trojaner i telefonen som används för att skicka spam.

Han rekommenderar alla som vill skydda sig att fråga operatören efter brandväggar och antivirusprogram i samband med att de köper en ny telefon.

Så skyddar du din mobil

Per-Ola Ohlsson