Här vill han ta sitt liv

NYHETER

Dödssjuke Peter Munk, 57, ska begå självmord under sin egen avskedsfest

Foto: "DET ÄR INTE VÄRDIGT ATT TYNA BORT" Peter Munk, 57, lider av obotlig levercancer och har inte långt kvar. Eftersom aktiv dödshjälp i Sverige är förbjudet tänker han själv ta sitt liv när han känner att det är dags.

HELSINGBORG

Här på stranden i Råå ska Peter Munk ta sitt liv.

När levercancern har ätit upp så mycket av hans krafter att han inte orkar leva ett värdigt liv hjälper han sig själv att dö.

- Såvida inte riksdagen inför aktiv dödshjälp innan dess. Det är det jag kämpar för, säger han.

Foto: Först trodde Peter Munk inte att han skulle överleva förra julen. Nu känns det som att han fått ett helt extra år att leva.

Peter Munk har nära till skratt när Aftonbladet träffar honom i hans hem i Helsingborg. Det är svårt att tro att den 57-årige mannen har fått sin dödsdom av läkarna.

- Min cancer är inte botbar och jag kommer kanske aldrig att bli 58 år, säger han sakligt.

Han har planerat sin död in i minsta detalj. Han har skaffat sig tillräckligt med mediciner för att kunna ge sig själv en smärtfri avslutning.

Och han har valt ut platsen där det ska ske.

- Jag älskar stranden i Råå. Där är så vackert och fridfullt. Och så ligger det en gillestuga där jag ska ha en hejdundrande fest för mina vänner innan jag tar avsked.

"Vill hålla min hand"

- De som känner att de orkar ska följa med mig ner på stranden när jag tar mitt liv. Flera har redan erbjudit sig att hålla mig i handen.

Peter Munk fick beskedet att han lider av levercancer för två år sedan. Den upptäcktes i samband med att han trodde att han fått magsår.

- Min cancer är hepatitbaserad. Jag har haft hepatit C liggande latent i kroppen i många år och jag blev sannolikt smittad av det under mitt tidigare liv som heroinmissbrukare. Ett liv som jag lämnade 1981.

Förra sommaren fick han beskedet att cancern spritt sig och att det inte gick att behandla honom.

"Max tre år kvar"

- När jag krävde besked om hur länge jag skulle leva sa läkaren till slut att jag hade max tre år kvar. Men att det också kunde handla om veckor eller månader bara.

Peter Munk har avstått från behandling med cellgifter eftersom han inte vill bli sjuk av dem. Hans mål är att leva ett värdigt liv så länge som möjligt.

- Jag vill inte hamna på hospis eller bli beroende av andra. Jag vill själv ta beslutet när det är dags att dö.

"Jag är inte rädd"

Först trodde han inte att han skulle överleva förra julen. Nu känns det som han fått ett helt år extra att leva.

- Jag älskar livet och vill inte dö. Samtidigt är jag buddist och inte rädd för döden. Jag tror på en tillvaro efter denna.

Hans 22-årige son är det dock svårare att prata om döden med.

- Det är värre för honom.

Peter Munk har skrivit mängder av insändare och han har kontaktat politiker om rätten att bestämma över sin egen död. Han har skrivit till socialminister Ylva Johansson och tänker nu ge sig i kast med den borgerliga regeringen.

- Det blir intressant om det blir en kristdemokratisk socialminister. Då blir det en hård kamp.

Är för dödshjälp

Hans förhoppning är att Sverige liksom Nederländerna, Belgien och Schweiz inför aktiv dödshjälp - att den obotligt sjuke ska få hjälp av sjukvården att avsluta lidandet.

- Det är inte värdigt att ligga och tyna bort, omtöcknad av smärtstillande och sömnmedel.

Per-Ola Ohlsson