Årets fysikpris till forskning om universums barndom

NYHETER

Kommittén sammanträdde in i det sista - offentliggörandet försenades tio minuter

Årets vinnare av nobelpriset i fysik heter John C.Mather och George F Smoot.

De får priset för sin forskning om kosmisk bakgrundsstrålning och universums barndom.

Det meddelade Kungliga Vetenskapsakademins ständige sekreterare Gunnar Öquist, en kvart efter utsatt tid.

In i det sista sammanträdde kommittén som utsett pristagarna.

Professor Lars Bergström vid Vetenskapsakademin började sitt tal om forskarnas framgångar med att visa en bild från Hubbleteleskopet av stjärnor flera miljarder ljusår bort.

Pristagarna är båda amerikaner.

John C. Mather är 60 år och verksam vid NASA Goddard Space Flight Center i Greenbelt i USA.

George F. Smoot är 61 år. Han är arbetar på University of California i Berkeley i USA.

Deras forskning undersöker galaxers och stjärnors uppkomst.

Den förste som fick priset i fysik var Wilhelm Röntgen, mannen som upptäckte en strålning som uppkallades efter honom. Redan 1896 tog han en röntgenbild av en hand.

Förra årets pristagare var tre stycken, två amerikaner och en tysk. De fick inte dela jämt utan Roy Glauber fick hälften för att han teoretiskt lyckats beskriva hur ljuspartiklar uppträder.

John Hall och Theodor Hänsch fick dela på den andra hälften för att de funnit metoder för färgbestämning av atomers och molekylers ljus med yttersta noggrannhet.

Deras gemensamma upptäckter har bland annat betydelse för att bestämma tidpunkter i rymden och för att utforska universums utkanter.

Läs också:

De senaste tio årens fysikpristagare

Bara två kvinnor har fått nobelpriset i fysik. 1903 fick Marie Curie det för sin forskning i radioaktivitet. Hon är en av de ytterst få som fått priset två gånger, 1911 fick hon det i kemi, då för upptäckten av två grundämnen, radium och polonium.

Den andra kvinnan som fått fysikpriset heter Maria Goeppert-Mayer. Hon fick dela ett halvt pris med en annan forskare. De hade gjort upptäckter som rörde protoner och neutroner i atomkärnan.

Simone Söderhjelm