Omfattande strömavbrott i Göteborg

NYHETER

Ett omfattande strömavbrott drabbade vid 21:30-tiden Göteborg. Områdena Bergsjön, Angered, Kärra, Lindholmen, Eriksberg och andra delar av centrala Hisingen var berörda, uppger Göteborgs-Posten.

- Det är strömleveranserna från Vattenfall till stora delar av Göteborg som brutits, säger Mats Devert på Göteborg Energi till GP.

Vid midnatt var strömmen tillbaka.

Vid 22-tiden stod all trafik till och från Göteborgs central stilla.

– Vi fick strömmen tillbaka klockan 23.13. Nu är trafiken på väg att komma igång igen, säger Kerstin Olsson på Banverkets pressjour till TT strax före klockan 23.30 på söndagskvällen.

Två fel samtidigt

Enligt Vattenfall var det två fel samtidigt som bidrog till det stora strömavbrottet.

- Det var det överliggande regionnätet som drabbades. Därför blev det så omfattande, säger Anna Lihr på Vattenfalls pressjour till TT.

- Det var ett fel på en elstation i Lärje, i nordöstra Göteborg, och ett fel i en transformator i Stenkullen, norr om Lerum. Så vitt vi vet är det två separata fel. Det finns i nuläget ingen misstanke om sabotage, säger Lihr.

Tiotusentals utan ström

Det är framför allt Göteborg Energi och Banverket som drabbats av felet. Vid 22:30 hade strömmen delvis kommit tillbaka.

Omkring 22 000 abonnenter, främst i nordöstra Göteborg och i Kärra på Hisingen, fick inte tillbaka strömmen förrän vid midnatt.

- Klockan 23.58 hade alla kunder fått strömmen tillbaka, säger Mats Devert, jourhavande företagsledare på Göteborg Energi till TT strax efter midnatt.

Daniel Wiklander