Sterling debiterar skatt - som inte finns

NYHETER

”Vi ska ta bort den så fort som möjligt”

Foto: En Sterlingbiljett, bokad i dag, 6 oktober.

Lågprisflygbolaget Sterling tar ut en flygskatt från sina svenska kunder som inte ens existerar.

Varje svensk som bokar en Sterlingbiljett får snällt betala 96 kronor i något som Sterling döpt till ”state tax”.

Avslöjandet står nyhetstjänsten flygtorget.se för på fredagen.

Sterling försvarar sig genom Stefan Vilner, kommersiell direktör och talesman, först med att man har infört skatten efter att ha fått brev om saken från finansdepartementet. Vid en noggrannare kontroll visar det sig dock inte stämma alls.

– Det är höjden av fräckhet! Vi vet ju alla att EU hade synpunkter på skatten som gjorde att den aldrig gick igenom. Och alliansen har sagt att det inte blir någon flygskatt, säger Nils-Olof Dahlin på Luftfartsverket till flygtorget.se.

Carsten Jensen på Sterlings juridiska avdelning säger till flygtorget.se att ”Sterling agerat utefter vad man funnit på den svenska regeringens officiella hemsida regeringen.se.”

Av den informationen framgår det att den förra regeringen föreslog en flygskatt som aldrig blev av. För övrigt var den på 94 och inte 96 kronor.

Skatten ska enligt flygtorget.se ha tagits ut sedan den 1 juli.

När TT når Stefan Vilner hävdar han att bolaget verkligen fick ett brev från regeringen i december förra året angående flygskatten. För Sterling har det här nu blivit ett stort problem.

– Vi ska ta bort den så fort som möjligt, säger Stefan Vilner.

Flygskatten som tagits ut från Sterlings passagerare finns på ett konto och har inte på något sätt använts av flygbolaget. Stefan Vilner säger att det blir en stor administrativ kostnad för Sterling att betala tillbaka den uttagna flygskatten.

– Det är naturligtvis djupt frustrerande för oss, säger Stefan Vilner.

Enligt Stefan Vilner har inte kunderna reagerat på skatten.

Robert Triches, TT