La abortpiller i sambons mat

NYHETER

Döms till ett års fängselse för grov misshandel

VÄNERSBORG

Ett års fängelse blev straffet för den man som försökte framkalla missfall hos sin sambo genom att blanda abortpiller i hennes mat utan att hon visste om det.

Fredagen den 13 januari i fjol preparerade han muggar med yoghurt och bär genom att mosa ner tre tabletter av ett abortframkallande läkemedel. Pillren hade fått sin husläkare att skriva ut, under falska förespeglingar.

Den 27-årige mannen och kvinnan hade varit ett par i åtta år och bott tillsammans i fyra. Han hade kommit hem från en resa, de hade haft oskyddat samlag och hon blev gravid.

Han blev bestört och kände sig inte mogen att ha barn, hon ville föda det.

Svårt sjuk

När han löste ut abortpillren på apoteken, köpte han även smärtstillande medel för att linda de smärtor som han visste skulle uppkomma när han lurat i henne medicinen.

Kvinnan blev också svårt sjuk. Hon fick svåra magsmärtor, blödning i underlivet, hon kastade upp och fick diarré.

Han körde henne till sjukhus och läkaren trodde att hon drabbats av den magsjuka som grasserade på hennes arbetsplats.

Två dagar senare, söndagen den 15, erkände han för sin sambo vad han gjort. Hon gick till en kvinnoklinik och fick beskedet att det fanns risk för att fostret blivit missbildat av medicineringen, men att det var för tidigt att säga.

Hänsynslöst

Hon ville inte hamna i situationen att för ett skadat barn behöva förklara vem som hade orsakat skadorna, och hon beslöt sig för att genom gå en kirurgisk abort. Ytterligare två dagar senare, tisdagen den 17, genomfördes den.

Vänersborgs tingsrätt, som på onsdagen dömde mannen till ett års fängelse för grov misshandel, beskriver mannens handlande som hänsynslöst och rått.

Tingsrätten tar viss hänsyn till att mannen ”drabbats av hinder i sin yrkesutövning”. Hans brottslighet innebar att han inte fick förlängt förordnande som lärarvikare och han blev arbetslös.

Han ska också betala kvinnan 10000 kronor i ersättning för sveda och värk och 70000 kronor som ersättning för den kränkning han utsatt henne för.

Läs även

Göran Sjögren/TT