Nyheter

Stockholm har gjort mig till en bitch

Av: 

Zendry Svärdkrona

NYHETER

För några år sedan bytte jag bostadsort. Skellefteå blev Stockholm. Mina förhoppningar var att denna stad full av rulltrappor, brats och macchiatos skulle göra mig till en mondän storstadspingla.

Visst, mycket av min dialekt kan man bara ana numera, jag rör mig vant i Stockholms tempo och vet vilka gator man undviker. Däremot har jag dessutom börjat anamma den stockholmska bitchigheten.

I Skellefteå kunde man korsa torget från Frasses hamburgare till Lindex utan plågor. Här kryssar och duckar man mellan City-utdelare, barnvagnar och dagisbarn i gula västar (what’s up with gula västar förresten? Ni ska vara så märkvärdiga i Stockholm).

Har man tur slipper man en Comviq-säljare just den dagen. Utan skam i kroppen hittar jag på lögner till tiggare på tuben.

I den lilla staden var jag en lugn och harmonisk människa som hade en positiv livssyn. Där cyklar man till Konsum och låter gubben med mjölken gå före i kön. Här är det människor på varje liten plätt. Hur står man ut, allvarligt?

På bussen förvandlas jag till en bitch direkt jag hoppar på. Andra luktar rök, trängs, har hög musik på mp3:n, pussas eller är fulla/konstiga/smutsiga. Sätt dig inte bredvid mig om du har stor dunjacka! I affären trummar jag på mitt Visakort redan i kön och knappar vant in min kod innan kassörskan hunnit be mig.

Är det bara jag som kommit på denna lilla tidsbesparande akt? Varför kan inte alla ta upp sitt SL-kort innan bussen kommit och göra ett litet förarbete?

Allt ska gå snabbt, smidigt och smärtfritt. I en storstad har man inte tid med att vänta på allt. Jag känner inget medlidande, speed it up människa!

I sängen ligger jag och försöker sova med sju våningsplan över mig. Jag behöver min sömn, jag är en self-sufficient woman. Mysigt med innergård.

Men vad hör jag? Grannarna spelar musik, studsar bollar och pratar på balkongen! Klockan är faktiskt halv tolv.

Vad gör folk på tisdagsnätterna? Bara super och skriker. I småstäder festar man på lördagar. Jag ringer på hos min hippiegranne med ett slagträ i handen.

Och Dagens Nyheter ringer för fjärde gången denna vecka och frågar hur jag har det med morgontidning. Det får de ångra.

Så blir du nätkrönikör: Gå in på www.punktse.se och läs allt om hur du ska göra för att bli krönikör.

Måndag:

Nätkrönikan

Tisdag:

Carolina Gynning Sara Kadefors

Onsdag:

Jennie Dielemans (Stockholm) Erica Johansson (Göteborg) Kitty Jutbring (Malmö)

Torsdag:

Nätkrönikan

Fredag:

Alex Schulman

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert: