Nyheter

Adoptioner är nederlag

Marcus Arvesjö bor i Huddinge.
Marcus Arvesjö bor i Huddinge.

NYHETER

Varje adoption som genomförs runtom i världen är i grund och botten ett nederlag.

Ett nederlag för Maria som tvingas lämna ifrån sig sitt barn. Ett nederlag för Marias familj och samhälle som inte kan stötta Maria att ta hand om sitt barn. Om familjen och omgivningen överhuvudtaget får reda på att Maria fött ett barn, som hon burit på i nio månader.

"Maria" och de som tvingats lämna bort sina barn har tvingats genomgå ett nederlag. Att detta har hänt är någonting vi inte kan förändra, dock kan vi vara behjälpliga så att människor kan få ta hand om sina barn utan att det blir ett nederlag som för i Marias del.

Idag finns cirka 45 000 internationellt adopterade barn i Sverige, enligt Myndigheten för internationella adoptionsfrågor. Adoptivföräldrar i Sverige får ett skattefritt bidrag på 40 000 kronor, under år 2004 betalades det närmare 45 miljoner kronor ut för blivande svenska medborgare.

Sverige kan genomföra åtgärder som att ett bistånd på likalydande summa som adoptionsfamiljen får, ges till regionen där barnet adopteras från. Detta skulle medföra att regioner får hjälp med att bygga upp ett socialt trygghetssystem för blivande föräldrar i form av exempelvis extrahjälp med att ta hand om barnen medan föräldrarna arbetar.

Sydkorea skulle därmed få närmare fem miljoner kronor, Kina cirka tjugo miljoner och Colombia cirka två och en halv miljoner - mycket pengar för dessa länder, men medel som vi i Sverige trots allt har möjligheter att avvara utifrån solidaritetsaspekten.

Låt Marias systrar och bröder slippa det nederlag som Maria tvingats utstå. Låt familjer få möjligheten att stötta när någon i familjen blir förälder.

Detta är riktig solidaritet. Genomför bistånd i samband med att en adoption genomförs.

Marcus Arvesjö

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter