Karlstadborna tyngs av skulder

Publicerad:
Uppdaterad:

25 procent av befolkningen har fler skulder än tillgångar

22 procent av Sveriges befolkning är skuldsatt.

I Karlstad är läget ännu mörkare. Här har 25 procent av invånarna fler skulder än tillgångar.

KROSSAD EKONOMI 22 procent av svenskarna har mer skulder än tillgångar.
Foto: RIKARD COLLSIÖÖ
KROSSAD EKONOMI 22 procent av svenskarna har mer skulder än tillgångar.

Statistiska centralbyrån, SCB, har tagit fram förmögenhetsstatistik för LO-tidningen. I den framgår att 22 procent av Sveriges befolkning har fler skulder än tillgångar.

Nära en fjärdedel av befolkningen kan alltså inte betala av sina skulder även om de säljer allt de äger och har, inklusive sin bostad i de fall de äger den, skriver LO-tidningen.

Alla de fem kommuner med lägst andel miljonärer hamnar i stället högt upp när det gäller andel kraftigt skuldsatta. Allra flest skuldsatta finns dock i storstadsregioner som Göteborg och Malmö och framför allt i Sundbyberg där 31 procent av befolkningen har skulder som överskrider tillgångarna.

Familjeekomen Anna Bäcklund på Nordea tycker siffrorna är förvånande.

– Vi gjorde en undersökning nyligen där man kan se att vi svenskar inte är överbelånade, men det gäller då bostadslån, säger hon till aftonbladet.se.

– Det låter som väldigt höga siffror. Men det kan ju faktiskt vara så att tillgångarna värderas lägre än det faktiska värdet. Att man kan ha en bostadsrätt som har ett lågt taxeringsvärde, men ett högre marknadsvärde.

Trots att många svenskar har skulder på över 100 procent av det de äger är det ändå fler som står på plus än som på minus. Den genomsnittliga nettoförmögenheten per person i Sverige är 543 000 kronor för män och 398 000 kronor för kvinnor, skriver tidningen.

– Vi lånar som aldrig förr, men vi har också goda inkomster, balans i ekonomin, säger Anna Bäckman.

– Men det finns ju uppenbarligen personer och hushåll som lever över sina tillgångar och de ska vara försiktiga med de dyra, enkla lånen. Man måste stå emot frestelsen. Jag vill hjälpa och varna: tänk er för. Det blir så besvärligt i efterhand när man ska reda ut en sån situation.

Skuldsatta fem i topp

Emma Löfgren

Publicerad: