Hälsokost i hotellbaren

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Kalle Asplund
Kökschefen Johan Florén och barchefen Tess Mattisson.

Clarion Hotel slår på stort inför sommaren – med champagnebar, jordgubbar och årgångschoklad.

- Det är rena hälsokosten! säger Johan Florén, nytillträdd kökschef på Clarion Hotel.

Och med ett glas kall, bubblande champagne i handen och en bit av chokladtillverkaren Valhronas årgångschoklad ”Gran Couva” i munnen är det inte svårt att hålla med. Chokladen som kommer från en enda kakao-odling på Trinidad går bra med champagnen, i det här fallet huset Pommerys Grand Cru från 1998. Johan Florén har kombinerat fyra champagner från Pommery med fyra olika sorters Valhrona-choklad, och på Clarions uteservering och i lobbybaren kommer man att kunna köpa champagne på glas och en passande bit choklad till.

- Medvetenheten om fin choklad har ju ökat dramatiskt här i Sverige under senare år, menar Johan Florén.

- Det är inget fel på mjölkchoklad, men en riktigt fin choklad som den här från Valhrona med riktigt högt kakaoinnehåll är ändå något speciellt. De sorter vi kommer att ha i baren skiljer sig alla åt lite, färgen varierar till exempel från djupt brun-röd till mörkt brunsvart, och alla som smakar brukar hitta sin personliga favorit.

För den som gillar jordgubbar kommer det förstås gå att få det till sin champagne, men i Clarions kök har man större planer än så för jordgubbarna: en hel meny med namnet ”Strawberries at Clarion” som lanseras på Sveriges nationaldag, 6 juni. Det blir jordgubbar både i för- huvud- och efterrätt lovar Johan Florén.

- Det kanske låter märkligt med jordgubbar i huvudrätten, men i det klassiska italienska köket finns till exempel risotto med jordgubbar.

I Clarions två barer händer också saker. Tess Mattisson, barchef, berättar att man nu har en ny drinkmeny med inspiration från New York.

- Vi var där allihop och vi besökte bland annat baren Rare. Med inspiration där ifrån har vi gjort en variant på Cosmpoplitan, med ananasjuice och Malibu bland annat. Dessutom har vi ett tiotal olika Martinis – det är väldigt stort i New York just nu.

I Clarion Hotels övre bar – logiskt nog med namnet Upstairs Bar – bjuds det också på livemusik eller dj:s från onsdag till och med lördag varje vecka.

Kalle Asplund

Allt om Stockholm

Publicerad: