KVINNOR, NEJ TACK

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ministern medlem i elitens maktklubb – som bara är för män

JOBBAR FÖR JÄMSTÄLLDHET Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin är medlem i en klubb som inte tillåter kvinnliga medlemmar. Det rimmar illa med Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring när alliansen tog över i Rosenbad:  När män och kvinnor delar makt och inflytande i alla delar av samhällslivet får vi ett bättre samhälle.”   Bilden är ett montage
Foto: URBAN ANDERSSON/FREDRIK HOFGAARD
JOBBAR FÖR JÄMSTÄLLDHET Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin är medlem i en klubb som inte tillåter kvinnliga medlemmar. Det rimmar illa med Fredrik Reinfeldts regeringsförklaring när alliansen tog över i Rosenbad: När män och kvinnor delar makt och inflytande i alla delar av samhällslivet får vi ett bättre samhälle.”   Bilden är ett montage

Utåt kämpar han för jämställdhet i näringslivet.

Men Aftonbladet kan avslöja att arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) är medlem i en sluten maktklubb för samhällets toppar. En klubb där kvinnor är förbjudna.

Foto: BJÖRN LINDAHL
STOPPAS När Aftonbladet besöker Nya Sällskapet blir vi stoppade i dörren av klubbdirektören Michael von Rosen. Jag ska göra allt jag kan för att stoppa publiceringen. Vi har ju många jurister i huset”, säger han. Nya Sällskapet ingår i samma nätverk som Sällskapet, där arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) är medlem.

I en intervju med Aftonbladet i mars 2003 sa Sven Otto Littorin:

- Det är rackarns uselt, gamla strukturer håller sig fast. På partistämman i höst ska vi tillsätta en arbetsgrupp som tar grepp på jämställdheten.

Han nämnde aldrig Sällskapet.

En herrklubb som ända sedan starten 1 december 1800 haft kvinnoförbud.

Vägrar prata

Aftonbladet har tagit del av interna dokument – klubbens senaste medlemsmatrikel för 2006-2007 - där det framgår att Sven Otto Littorin varit medlem i nio år, sedan 1998.

Ministern vägrar svara på frågor om sitt medlemskap och förbudet mot kvinnor.

- Han har ingen kommentar. Han är medlem och har varit det länge. Han är medlem i många föreningar, hälsar pressekreteraren Mårten Wennberg.

På klubbarna träffas mäktiga män från domstolsväsendet, näringslivet och politiken för möten, luncher och fester inom en sluten krets.

Stark maktfaktor

Sällskapet ingår i ett nätverk med tre samarbetande klubbar. Nya Sällskapet och Sällskapet har lokaler nära Kungsträdgården i Stockholm. Royal Bachelors Club, den tredje klubben i nätverket, har pampiga lokaler nära Götaplatsen i Göteborg.

Företrädare för klubbarna medger att de är en stark maktfaktor i samhället - där kvinnor inte får vara med.

- Man skulle väl kunna hävda att vi inte riktigt hängt med i tiden, säger Carl-Gustaf Mann, klubbdirektör för Royal Bachelors Club.

- Vi älskar tjejer men gubbarna tycker att det är rätt skönt att slippa åla sig, flirta, dona och greja. Det blir mer avslappnat. Och tjejerna vill väl inte ha med nån kille på syjuntan? Vi håller på traditionerna.

Sven Otto Littorins medlemskap stämmer inte överens med statsminister Fredrik Reinfeldts ord i regeringsförklaringen i höstas:

“Kvinnor och män skall ha lika möjligheter att utvecklas. Regeringen kommer att motverka och förändra system som konserverar fördelningen av makt och resurser ur ett könsperspektiv. När män och kvinnor delar makt och inflytande i alla delar av samhällslivet får vi ett bättre samhälle.”

Träffas i politiken

Sven Otto Littorin kommer i sin ministerroll ofta i kontakt med klubbkamrater som är chefer i organisationer, företag eller inom politiken.

Ett exempel är ett lunchmöte han höll den 27 februari på Stockholms handelskammare.

De flesta på mötet kände sannolikt inte till att Sven Otto Littorin indirekt är klubbkamrat med Handelskammarens chef Peter Egardt, medlem i Sällskapets syskonklubb Nya Sällskapet.

Efteråt, på Handelskammarens hemsida, stod att läsa: “Det går liksom inte att ogilla honom. Regeringens största PR-tillgång, utan tvivel.”

- HAN MÅSTE LÄMNA KLUBBEN

Klicka och bli medlem i PLUS

Claes Petersson, Ronnie Sandahl

Publicerad: