Med kroppen som kanvas

Foto: Lucky Diamond Rich - världrekordshållaren i flest tatueringar. Nu aktuell på helgens tatueringsmässa. Foto: Lucky Diamond Rich
NYHETER

Världens mest tatuerade man dyker upp på helgens tatueringsmässa. För Allt om Stockholm berättar han om sin livsfilosofi och var det smärtar mest att tatuera sig.

- Satan, där gjorde det ont.

En kropp helt täckt av tatueringar, på vissa ställen fem lager. Världens mest tatuerade man har för första gången landat i Sverige.

Nya Zealandfödde Lucky Diamond Rich är på plats för att uppträda på tatueringsmässan Stockholm Ink Bash. Efter endast två timmar i landet har han redan hunnit hälsa på en drös välbekanta ansikten som minnet sparat från andra tatueringsmässor i andra länder. Om han blir igenkänd?

- Annars vore det något fel på folk, säger han.

Nog har han rätt. Efter tjugo års frenetiskt tatuerande, från 16 års ålder till dagens trettiosex fyllda, har Lucky Diamond Rich hunnit med en del kroppsutsmyckning. På frågan hur många tatueringar han har svarar han ”En, fast det råkar vara världens största”. Och huruvida smärtan är en ständig följeslagare menar han att det är en intressant pina, när det kommer till tatueringar.

- Normalt ska det göra ont att tatuera sig. Om det gått smärtfritt brukar jag undra var jag befunnit mig mentalt under själva händelseförloppet.

"Ett mål jag ville uppnå"

- Nu kommer du fråga mig var det gör ondast att tatuera sig, och den frågan har jag bara ett svar på; alla tatueringsögonblick är olika, vissa är svårare, andra enklare, allt beroende på situationen. Kanhända är du i toppform, men inte tatueraren. Ibland är det tvärtom. Men jag ska göra det enkelt för dig; inuti öronen. Satan, där gjorde det ont att tatuera sig. Men det var ett mål jag ville uppnå. Nu är det gjort och livet går vidare.

Bra filosofi, hänger den med dygnet runt?

- Absolut. Jag är bara expert på ett område, att överleva. Jag tänker varken på framtiden eller på det förflutna utan försöker leva i stunden. Nuet är ju allt vi har och livet bara så svårt som vi väljer att göra det. Jag vet redan vad som ska stå på min gravsten: En dag var det tvunget att hända.

Då ångrar du ingenting? Inte ens en tatuering?

- Så där tänker bara folk som inte är tatuerade. Jag ger dig en metafor; tänk dig att jag skulle säga att jag ångrar att det var en solig dag i går. Det kan man ju inte göra något åt. Varför förbruka energi i onödan?

Hur har livet som tatuerad påverkat din livsinställning?

- Tatueringarna har förstärkt min filosofi, gjort den starkare. Men den fanns där innan de blev ett faktum. När jag var åtta sa min mamma till mig att ägna livet åt att göra det jag vill, så länge jag är lycklig. Och för mig kom lyckan av att vara artist på resande fot. Jag får ju prata om mitt favoritämne, det vill säga mig själv.

Jag trodde du höll tatueringar som favoritämne?

- De råkar vara en del av mig.

Vad vill du säga till alla som har fördomar om folk som är tatuerade?

- Ingenting. Vad andra tycker om mig är inte min sak. Det får jag ständigt påminna mig om. Som nu, eftersom två killar står och glor ögonen ur sig på andra sidan gatan. Det konstigaste och mest sorgliga i sammanhanget är att folk som inte är tatuerade dömer folk som är tatuerade. Där är det aldrig tvärtom.

Ida Lithell,

Allt om Stockholm

Fakta Lucky Diamond Rich

Läs mer om tatueringsmässan